Η Α. Διαμαντοπούλου, πήρε την πρωτοβουλία να προτρέψει τους μαθητές να επισκέπτονται τόπους και περιοχές της χώρας μας, αντί να επιλέγουν το εξωτερικό ως τόπο προορισμού για τις εκδρομές τους. Η αύξηση των μαθητικών εκδρομών σε περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να αποτελέσει «τονωτική ένεση στις τοπικές οικονομίες. Με αυτό το στόχο άλλωστε είχε σήμερα συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδη αλλά και με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.
Στο τέλος της συνάντησης η υπουργός είπε ότι «φέτος η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους. Οι σχολικές εκδρομές μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές και παιδαγωγική επιμόρφωση, αλλά και εξαιρετική αναψυχή – γιατί η χώρα μας είναι γεμάτη ομορφιές . Φέτος, λοιπόν, το σύνθημα και για τους μαθητές είναι «Πάμε Ελλάδα. Μένουμε Ελλάδα».
Υπήρξε μια συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και το Σύνδεσμο των Τουριστικών Γραφείων, προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα και ουσιαστικές προσφορές, ώστε τα παιδιά να έχουν λόγους – και οικονομικούς, να επιλέξουν την Ελλάδα. Είδαμε πολλές χρονιές και ιδιαίτερα πέρυσι, να αυξάνεται η επιλογή και η προτίμηση προς προορισμούς του εξωτερικού. Αυτό είναι θετικό. Όμως το εξωτερικό, ας είναι επόμενος προορισμός, καθώς καλό είναι πρώτα να μαθαίνουμε τη χώρα μας.
Έχει, λοιπόν, σημασία να υπάρχει από το υπουργείο Παιδείας η υποστήριξη από πλευράς οργάνωσης, από το υπουργείο Τουρισμού η ανάδειξη όλης της ομορφιάς της χώρας και από τον ιδιωτικό τομέα η προσφορά οικονομικών πακέτων, που να εξυπηρετούν τους μαθητές.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, είπε ο στόχος είναι να αυξηθούν οι μαθητικές εκδρομές εντός της χώρας. «Πιστεύουμε ότι οι μαθητές πρέπει να προτιμούν την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι που κάνουν τη χώρα μας ομορφότερη. Εκτός όμως από ελκυστικός προορισμός, πρέπει να γίνει και οικονομικός, ώστε να μπορέσει να αντέξει ο έλληνας μαθητής. Επίσης με τη σημερινή συνάντηση, ανοίγονται και τεράστιες προοπτικές για να φέρουμε ξένους μαθητές από άλλες χώρες στην Ελλάδα» πρόσθεσε.
«Μαζί με την υπουργό, θα έρθουμε σε επαφή με πολλά σχολεία του εξωτερικού με στόχο ακόμη και την Κίνα, ώστε να δούμε με ποιο τρόπο θα φέρουμε όσο περισσότερους μαθητές γίνεται στην πατρίδα μας, γιατί η πρώτη τους αυτή γνωριμία με τον πολιτισμό και την φύση της Ελλάδας, σε νεαρή ηλικία, αποτελεί βάση για μελλοντικές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις με τις συντροφιές τους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους» συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η ανάγκη προβολής των ελληνικών προορισμών για τις σχολικές εκδρομές, τόσο των Ελλήνων, όσο και μαθητών από άλλες χώρες, με ελκυστικά και οικονομικά πακέτα εκδρομών.
Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου διεξαγωγής των εκδρομών, ώστε να μη συμπίπτουν όλες οι σχολικές εκδρομές και να υπάρχει καλύτερη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών.
Έγινε ακόμη αναφορά στην αλλαγή του τρόπο καθορισμού του προορισμού των εκδρομών με προτεραιότητα στα εκπαιδευτικά κριτήρια.