Αν δεν σου έχει συμβεί, σίγουρα το έχεις σκεφτεί! Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους φόβους κάθε οδηγού. Το αυτοκίνητο είναι για πολλούς ανθρώπους, ένα από τα σημαντικότερα τους αποκτήματα και γι’ αυτό η σκέψη ότι κάποιος θα το παραβιάσει, θα του προκαλέσει ζημία ή και θα το πάρει και θα φύγει, αποτελεί μία πολύ δυσάρεστη σκέψη.

Σίγουρα, έχεις παρκάρει σε κάποια, όχι και τόσο, ειδυλλιακή τοποθεσία και έχεις σκεφτεί «ελπίζω να μη μου ανοίξει κάποιος το αυτοκίνητο». Γι’ αυτό και βγάζεις το ραδιόφωνο και ότι άλλο ξέρεις ότι μπορεί να αποτελέσει δελεαστική πρόταση για τους επίδοξους κλέφτες και τα κλειδώνεις στο πορτμπαγκάζ. «Αυτός που προσέχει έχει» λέει μία παροιμία και αυτό φαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα.

Πόσο πιθανό θεωρείς όμως ότι είναι να σου κλέψουν το αυτοκίνητο; Σε αυτό το ερώτημα απαντάμε εμείς για σένα ή για να είμαστε πιο ακριβείς, απαντάει η Hellas Direct μέσα από την έρευνα της.

Κλοπή αυτοκινήτου

Οι άνθρωποι της Hellas Direct έψαξαν και ανέλυσαν τις ασφάλειες αυτοκινήτων που είχανε στο τέλος του 2021 και τα ευρήματα τους είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Το μέγεθος μετράει…

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, απ’ ό,τι φαίνεται το μέγεθος τελικά μετράει. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει μία συσχέτιση μεταξύ του μήκους του αυτοκινήτου σου και της επιθυμίας των κλεφτών να το ληστέψουν. Σε αυτή την περίπτωση όσο μικρότερο τόσο καλύτερα… για τους κλέφτες, αφού τα νούμερα δείχνουν ότι οι κλέφτες αυτοκινήτων προτιμούν τα μικρότερου μήκους αυτοκίνητα. Για την ακρίβεια, ένα ΙΧ κάτω των 3,7 μέτρων έχει περισσότερες πιθανότητες να κλαπεί απ’ ότι ένα ΙΧ 4,1m και άνω.

Ο νέος είναι ωραίος

Αλήθεια δεν το κάνουμε επίτηδες με τα λογοπαίγνια. Εμείς απλά μεταφράζουμε τα νούμερα και απ’ ότι φαίνεται όσο μικρότερης ηλικίας είναι ο οδηγός, τόσο πιο πιθανό είναι να αποτελέσει θύμα κλοπής το αυτοκίνητό του.

Για κάθε 1.000 οδηγούς ηλικίας 20-29 που είχαν ασφαλισμένο το ΙΧ τους στην Hellas direct το 2021, συνέβησαν 8 περιπτώσεις κλοπών μερικής ή ολικής, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από τις ηλικίες οδηγών 40 ετών και πάνω.

Λίγο η απειρία, λίγο το ότι όσο μικρότεροι είμαστε τα μυαλά είναι στα σύννεφα, όλο και κάποιο λαθάκι θα κάνουμε και αυτό είναι που περιμένουν οι κλέφτες. Μία γρήγορη στάση για ένα καφέ στο χέρι και δεν το πολυσκεφτόμαστε να κλείσουμε τα παράθυρα ή ακόμη και να πάρουμε τα κλειδιά από τη μηχανή. «Έλα μωρέ τώρα σ’ εμένα θα τύχει;» ή «μέρα μεσημέρι δε γίνεται τίποτα» είναι οι πιθανές δικαιολογίες που θα παίξουν στο μυαλό μας. Και όμως και σ’ εσένα μπορεί να τύχει και όπως θα φανεί και παρακάτω κλοπές γίνονται και την ημέρα.

Έχουν οι κλοπές αυτοκινήτων ωράριο;

Όπως κάθε εργαζόμενος, που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και οι κλέφτες δε δουλεύουν 24/7, τουλάχιστον όχι όλοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κλέφτες έχουν προτιμήσεις και στα ωράρια που χτυπάνε.

Οι μήνες του 2021 με τα μικρότερα ποσοστά κλοπών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Hellas Direct, ήταν ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης. Ενώ οι μέρες με τις λιγότερες περιπτώσεις κλοπών ήταν η Κυριακή με 7,5% και το Σάββατο με 9,5%.

Όσον αφορά τις ώρες που είναι πιο χαλαρά, όπως είπαμε και παραπάνω, οι περισσότερες κλοπές δε γίνονται τα μεσάνυχτα. Το βράδυ λοιπόν, από τα μεσάνυχτα και έως τις 06.00 το πρωί, είναι το διάστημα με τις λιγότερες περιπτώσεις κλοπών με ποσοστό 8,5%. Το υπόλοιπο 91,5% συμβαίνει τις υπόλοιπες 18 ώρες.

Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και η αλήθεια είναι πως καλό είναι να προσέχεις. Ωστόσο δε χρειάζεται να πάμε και στο άλλο άκρο και να αποτρελαθούμε τελείως από τον φόβο μας. Γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και η ασφάλεια αυτοκινήτου! Διότι η καλύτερη άμυνα κατά της κλοπής ενός αυτοκινήτου είναι να μη σε νοιάζει αν κλαπεί! Ό,τι αμάξι και να έχεις, ότι μέγεθος και να είναι, όποια και να είναι η ηλικία σου και οι ώρες που δραστηριοποιείσαι, με την ασφάλεια της Hellas Direct θα είσαι ήσυχος όλο το 24ωρο.