Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου στα Χανιά, θα συμμετάσχει σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων με 15μελή αποστολή.
Οι Ανωγειανοί τιμούν την Κάνδανο και τους δολοφονημένους Κρητικούς από τα κατοχικά στρατεύματα των ναζί, δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των στρατιωτών του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων στο αμφιθέατρο της Κανδάνου στις 19:30, και για μισή ώρα, θα χορέψουν τιμώντας την προσφορά, τη μνήμη και τη θυσία των κατοίκων της Κανδάνου στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών ευρισκόμενοι στο πλάι για πρώτη φορά των συλλόγων Κανδάνου και Βιάννου.
Στις τριήμερες εκδηλώσεις για την 74η επέτειο του ολοκαυτώματος τις οποίες διοργανώνει ο δήμος Κανδάνου και Σελίνου, μεταξύ άλλων θα υπάρξει και εκδήλωση με θέμα: «Η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη καμπή: τεκμηρίωση των ελληνικών απαιτήσεων, προτάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα και προοπτικές δικαίωσης».
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, οι αντιστεκόμενοι Κρήτες της περιοχής, όπως συνέβη και σε πολλά άλλα μέρη της μεγαλονήσου, με ελάχιστα και αδύναμα έναντι του κατακτητή, όπλα, αντιστέκονται, αμύνονται μαχόμενοι στις 23 Μαΐου 1941 στα Φλώρια, ενώ στις 24 και 25 Μαΐου 1941 πιο οργανωμένα πια και με περισσότερες δυνάμεις στο φαράγγι της Καντάνου, όπου μετά από σφοδρή μάχη, σκοτώνονται πολλοί Γερμανοί. Ως αντίποινα, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός του χωριού, ενώ στη συνέχεια τα ναζιστικά τμήματα καταλαμβάνουν το χωριό, καίνε και ισοπεδώνουν όλα τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων. Οι ναζί συγκεντρώνουν τους κατοίκους και αρχίζουν τις ομαδικές εκτελέσεις.
Τρεις επιγραφές άφησαν οι ναζί στην Κάνδανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματός τους, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν. Στις δύο επιγραφές που τοποθέτησαν οι ναζί στις εισόδους της Κανδάνου αναφέρεται: «Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζύ και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μην επαναοικοδομηθεί πλέον ποτέ» όπως επίσης αναφέρει: «Ως αντίποινων των από οπλισμένων ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος». Σε μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι Γερμανοί κατακτητές το 1943 προοριζόμενη για το μνημείο που είχαν σκοπό να κατασκευάσουν είχαν γράψει. «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών».