Η συγκίνηση που έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο από την περασμένη Παρασκευή (28/01/2022) ο ζιφιός, ο οποίος τραυματισμένος και άρρωστος βρέθηκε στα ρηχά της παραλίας του Δέλτα Φαλήρου, είναι πραγματικά απερίγραπτη με το κοινό να θέλει να ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία της υγείας του και πάνω απ’ όλα να επιθυμεί να κερδίσει το συμπαθές πια σε όλους κήτος το στοίχημα με τη ζωή. Και παρότι οι αρχικές προβλέψεις της Παρασκευής έκαναν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ο ζιφιός δεν το βάζει κάτω με την εξέλιξη της κατάστασης του να προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.
Που βρίσκεται σήμερα ο Σωτήρης και πως παρακολουθείται
Η Αιμιλία Δρούγα, επιστημονική υπεύθυνη και συνιδρύτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίωνας» μας δίνει κατ’ αρχάς το σημερινό στίγμα του Σωτήρη. Όπως μας λέει: «Από χθες (30/01/2022) τα χαράματα, ο Σωτήρης έχει απομακρυνθεί από τα ρηχά και δεν έχει επανεμφανιστεί κάπου. Τις επόμενες 48 ώρες θα είμαστε σε επιφυλακή έως ότου δούμε ότι δεν επανεμφανίζεται στα πιο ρηχά. Ενήμερα και σε επιφυλακή είναι και όλα τα γύρω λιμεναρχεία ενώ τα σκάφη τους βγαίνουν σε τακτές περιπολίες στον Σαρωνικό».
Σύμφωνα με την κα Δρούγα, ο Σωτήρης ήταν πολυτραυματίας και η όλη του κατάσταση δεν τον άφηνε να κολυμπάει στο βάθος που πρέπει να κολυμπάει ένας ζιφιός. «Και επειδή αυτή τη στιγμή δεν πλέει σωστά, μπορεί να χτυπάει ή να γδέρνεται σε βράχια ή σε αγκυροβολημένα σκάφη» εξηγεί η ίδια για αυτό και τονίζει πως σήμα για να αναφέρουν στο κέντρο ή στα λιμεναρχεία την εμφάνιση του ζιφιού κοντά σε εγκαταστάσεις, έχουν λάβει και οι ιδιοκτήτες των αγκυροβολισμένων σκαφών στα λιμάνια και τις μαρίνες του Αργοσαρωνικού.
Ασθενής ακόμα ο Σωτήρης αλλά πλέει στα ανοιχτά
«Εξωτερικά συνεχίζει να έχει γδαρσίματα και δεν θέλουμε να αποκτήσει και άλλα» λέει η κα Δρούγα και συνεχίζει: «Έχει όμως και πρόβλημα στο ανοσοποιητικό, δηλαδή παθολογικά δεν είναι καλά. Παρόλα αυτά, ανταποκρίθηκε στην αγωγή και στη θεραπεία που του παρείχαμε, αρκετά καλά.
Αφού παρθήκαν τα πρώτα δείγματα, χορηγήσαμε ηλεκτρολύτες, αντιβίωση και κορτιζόνη αλλά και άλλου είδους φάρμακα κτηνιατρικά. Έτσι αντιμετωπίστηκε σε ένα βαθμό το πρόβλημα του ασθενή μας, του Σωτήρη. Και αυτή η αγωγή επαναλαμβάνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα όσο τον είχαμε μαζί μας. Όλα τα παραπάνω ενδυνάμωσαν το ανοσοποιητικό του και του έδωσαν την ώθηση να πλέει πιο άνετα και πιο ανοιχτά».
Η κα Δρούγα δεν θέλει όμως να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες για την εξέλιξη της υγείας του κήτους. Η ίδια τονίζει: «Τα πράγματα ήταν, είναι και θα είναι δύσκολα για τον Σωτήρη. Αυτό που έχει δεν θα περάσει ανώδυνα. Μακάρι το ζώο να μπει στη διαδικασία της ανάρρωσης σταδιακά. Παρότι τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα για τον ζιφιό και εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες, θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί θαύματα συμβαίνουν και μπορεί όντως να μας εκπλήξει».
Όσο για την ηλικία του Σωτήρη, αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια μέχρι να βγουν όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλά ο ζιφιός είναι σίγουρα ενήλικας, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του- στα 4,65 μέτρα.
Η ματιά της εθελόντριας: «λέγαμε “Τι έκανε τώρα;”»
Η Μάνια Μπικώφ, πρώην διεθνής πολίστρια και νυν διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής στη σχολή ‘Lifeguard Hellas Training Center’ αλλά και επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας “SaveLife Lifeguard Hellas SAR Volunteer / Εθελοντική ομάδα διάσωσης” βρέθηκε με την ομάδα της από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Σωτήρη. «Λάβαμε το σήμα για συνδρομή και βοήθεια από τον “Αρίωνα”. Συνεργαζόμαστε μαζί τους δεδομένου ότι έχουμε εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες σε όλη την Ελλάδα και υποστηρίζουμε το έργο της οργάνωσης. Στην ουσία συνδράμαμε τον Σωτήρη και βοηθούσαμε την ώρα που οι κτηνίατροι έπρεπε να κάνουν απερίσπαστοι το έργο τους όπως η λήψη αιματολογικών εξετάσεων, δεδομένου ότι σε αυτά τα ζώα η αγωγή γίνεται επί τόπου στο φυσικό σημείο που βρίσκονται. H υπόθεση του ζιφιού είχε ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη όταν και εμφανίστηκε στα Λιμανάκια στη Βουλιαγμένη. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, βγήκε στο Φάληρο εκεί που ενεργοποιήθηκε και η μεγάλη προσπάθεια από τον “Αρίωνα”, τους εθελοντές μας αλλά και από άλλες ομάδες όπως η “All for Blue”.
Το βράδυ της ίδιας μέρας o Σωτήρης καταδύθηκε και κολύμπησε. Την επόμενη μέρα Σάββατο είχε βρεθεί στη Σαλαμίνα. Βρεθήκαμε και εμείς λοιπόν πάλι σύσσωμοι στο σημείο, μαζί με μέλη του Πολεμικού Ναυτικού. Ξεκίνησε να καταστρώνεται ένα σχέδιο για το πως θα γίνει μια ακτινογραφία για να δούμε την γνάθο του. Εκεί, μπροστά σε όλους μας ο Σωτήρης καταδύθηκε ξανά και έφυγε!».
Η Μάνια λέει ότι οι εθελοντές, οι οποίοι ήταν άλλωστε και αυτοί που έδωσαν το όνομα στον ζιφιό, έζησαν πολύ ανθρώπινες στιγμές δίπλα στο τραυματισμένο ζώο ενόσω το φρόντιζαν. «Επί δύο ημέρες είχα συνέχεια αγκαλιά τον Σωτήρη. Έχω ξαναβρεθεί σε παρόμοιο περιστατικό με δελφίνια αλλά με κήτος και μάλιστα τέτοιου μεγέθους ήταν η πρώτη φορά. Είναι πολύ ιδιαίτερο το δέσιμο που νιώθεις να δημιουργείται αυτομάτως με ένα τόσο μεγάλο αλλά σε τόσο δύσκολη θέση, ζώο. Είναι ζώα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη. Όλοι οι εθελοντές είχαμε την αίσθηση ότι το χάδι μας το ένιωθε και τον έκανε πιο ήρεμο. Και ενώ εκπαιδευόμαστε οι διασώστες να μην αναπτύσσουμε τέτοια συναισθήματα και να “κρατιόμαστε” αυτό δεν γίνεται τελικά. Όταν ξαφνικά το Σάββατο κολύμπησε και έφυγε μέσα από τα χέρια μας, η χαρά μας ήταν τεράστια, είπαμε: “Tι έκανε τώρα; Έφυγε, ελεύθερος, Γειά σας!”»