Σε εξέλιξη βρίσκεται η φροντίδα του κήτους που εντοπίστηκε σήμερα νωρίς το πρωί στα ρηχά παραλίας του Αλίμου και το οποίο σύμφωνα με τις αναφορές κυκλοφορούσε και τις προηγούμενες μέρες στα νερά της περιοχής.
«Το ζώο βρίσκεται στα πολύ ρηχά της παραλίας στο Δέλτα του Φαλήρου» λέει στο Newsbeast ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και προσθέτει: «Έχουν έρθει ειδικοί για τη φροντίδα αυτών των ζώων, μέλη ΜΚΟ, γιατρός και συνεργεία αλλά και ο υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Αμυράς και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, όρθιοι μέσα στη θάλασσα. Το νερό τους φτάνει μέχρι τα γόνατα. Τόσο έξω είναι η φάλαινα. Πρέπει να είναι αρκετά άρρωστη. Τους ακούω να λένε πως έχει βγει τόσο έξω γιατί έχει ανάγκη ο φυσητήρας της να βρίσκεται πολύ έξω για να αναπνέει. Το περιστατικό είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι πάντως θέμα τραυματισμού, έχει κάποιες εκδορές αλλά είναι προυπάρχουσες. Πήραν από το ζώο αίμα για εργαστηριακές εξετάσεις. Δεδομένου ότι μιλάμε για κήτος που ζει στα 1000 με 3000 μέτρα βάθος, οι ειδικοί λένε ότι έχει βρεθεί εδώ γιατί είναι βαριά άρρωστο και σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Θα δούμε τι θα δείξουν και οι εξετάσεις και θα συντονίσουμε τις περαιτέρω προσπάθειες».
Ποια είναι η σωστή ονομασία του ζώου και πώς βρέθηκε εκεί
«Να ξεκαθαρίσω κατ’ αρχάς ότι λανθασμένα λέγεται φάλαινα φυσητήρας. Είναι οδοντοκήτος και το όνομα του είδους είναι Ζιφιός» μας εξηγεί με τη σειρά της η Αναστασία Μήλιου, υπεύθυνη ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και συνεχίζει: «Χωρίς να βρισκόμαστε στο σημείο πιστεύουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ άρρωστο το ζώο.
Δεν βρέθηκε εκεί γιατί έχει χάσει το δρόμο του- ζώα που ζουν σε τόσο μεγάλα βάθη στη θάλασσα, έχουν πολύ σοβαρό λόγο για να βρεθούν στα ρηχά. Πρέπει να είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεδομένου ότι μιλάμε για προστατευόμενα είδη, είναι αδιανόητο να μην έχουμε τις υποδομές για να τους προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες και περίθαλψη. Το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” ετοιμάζει εδώ και καιρό αυτό το νοσοκομείο – κέντρο περίθαλψης στους Λειψούς, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο αλλά δεν λειτουργεί γατί αντιμετωπίζει έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα».