Καθησυχαστικός ως προς το εάν υπάρχει πιθανότητα να δούμε έναν νέο ισχυρότερο σεισμό στην Ελλάδα- απότοκο της σεισμικής δόνησης των 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στη Χαλκιδική ήταν μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός , είμαστε σε πλήρη επαφή με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να δούμε εάν υπάρχουν επιπτώσεις, είπε.
Ο κος Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός στην Χαλκιδική προκαλεί ανησυχία μεν γιατί βρίσκεται στην περιοχή από όπου διέρχεται το ρήγμα της Ανατολίας, η εξέλιξη του φαινομένου είναι θετική δε με συνεχείς μετασεισμούς που εκτονώνουν τις τεκτονικές δυνάμεις που έχουν συσσωρεύει στην περιοχή πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις του συναδέλφου του κου Παπαζάχου.
Η περιοχή, εξήγησε περαιτέρω σε κάθε περίπτωση έχει ένα βεβαρυμμένο ιστορικό με μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την Ελλάδα αλλά κυρίως την Τουρκία.
«Είναι μια κυρίαρχη τεκτονική δομή» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το μήκος της εκτείνεται κατ΄ ουσίαν από την Τουρκία μέχρι και το Πήλιο όπου και «σβήνει».
«Η μεγάλη δυναμικότητα του ρήγματος είναι μέσα στον Ελλήσποντο» τόνισε προσθέτοντας πως ισχυρή δυναμικότητα, στον ελλαδικό χώρο έχει στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου μέχρι την Λήμνο.
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής εκτιμά πως ο σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα δεν είναι ικανός να ενεργοποιήσει κάποιο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας και να προκαλέσει έναν ισχυρότερο σεισμό αλλού στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το μέγεθος της σεισμικής δόνησης θεωρείται μικρό.
Κληθεί να προβεί σε εκτίμηση αναφορικά με την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα και του τσουνάμι που ακολούθησε, ο κος Λέκκας ανέφερε πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου θα είναι σε εξέλιξη το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο κατάρρευσης του θόλου του.
Μία τέτοια κατάρρευση θα μπορούσε να προκαλέσει mega τσουνάμι, το οποίο θα επεκταθεί σε όλη την έκταση του Ειρηνικού Ωκεανού, τόνισε
Ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, με βάση τις επιτόπιες έρευνες που διεξήγαγε ο ίδιος στο ηφαίστειο Κρακατάου, το οποίο ανήκει σε ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο, το Δεκέμβριο του 2018, επεσήμανε τη δυσκολία πρόβλεψης της εξέλιξης τέτοιων φαινομένων, καθώς δεν είναι άμεσα ορατές οι παραμορφώσεις, δεν είναι εφικτή η παρακολούθηση των αερίων που εκλύονται από το ηφαίστειο και είναι αδύνατη η εγκατάσταση εκτεταμένου δικτύου σεισμογράφων.
«Βλέπουμε κατ’ εξακολούθηση το τελευταίο διάστημα τη σύμπλευση γεωδυναμικών φαινομένων, μεταφερόμενα στην ατμόσφαιρα… Βλέπουμε πως έφτασε στην Ελλάδα το κύμα και τι μεταβολές προκάλεσε όλη αυτή η εκρηκτική δραστηριότητα ηφαιστείων στην ατμόσφαιρα» είπε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως θεωρεί πως ο συνδυασμός γεωδυναμικών φαινομένων με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Και βέβαια σε αυτό συμβάλει η όλη διαδικασία της κλιματικής κρίσης η οποία ενισχύεται από τέτοια φαινόμενα» συνόψισε.