Θέλετε να δείτε από κοντά ένα πραγματικό πτερύγιο ανεμογεννητριών; Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα αυτές τις γιορτές. Τα «ξωτικά» του Μύλου, επαναχρησιμοποιήσαν παλαιά πτερύγια και τα μετέτρεψαν σε παγκάκια.
Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος Τρικάλων μετατρέπει τον Πύργο Ματσόπουλου στον Μύλο των Ξωτικών. Φέτος ο Μύλος είναι πιο οικολογικός και πράσινος από ποτέ:
Παράγει και καταναλώνει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, βάζει τέλος στο πλαστικό μίας χρήσης και προωθεί την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και στολίζει τεχνητά μεταλλικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Η αιολική ενέργεια δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη γιορτή της κυκλικής πράσινης οικονομίας.
Παλαιά πτερύγια ανεμογεννητριών επαναχρησιμοποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε παγκάκια μέσα στον Μύλο. H ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποξήλωσε παλαιές ανεμογεννήτριες από αιολικό της πάρκο στη Χίο και εγκατέστησε λιγότερες σε πλήθος με νέα τεχνολογία, πραγματοποιώντας την πρώτη ριζική ανακαίνιση (repowering) αιολικού πάρκου στην Ελλάδα. Τρία παλαιά πτερύγια μεταφέρθηκαν στα Τρίκαλα. Καθαρίσθηκαν και στηρίχθηκαν σε μπετονένιους κύβους. Η δράση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του αιολικού κλάδου να στηρίξει την κυκλική οικονομία συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, όταν μια ανεμογεννήτρια ολοκληρώνει το κύκλο ζωής της έπειτα από 25 περίπου έτη, τα υλικά της είτε ανακυκλώνονται είτε τυχαίνουν ειδικής διαχείρισης ή επαναχρησιμοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο χώρος αποκαθίσταται και συνήθως φιλοξενεί νέες, λιγότερες και πιο αποδοτικές ανεμογεννήτριες, ώστε να συνεχίσει η παραγωγή πράσινης ενέργειας. Εκτός από την περίπτωση της Χίου, τυπικά παραδείγματα τέτοιων περιβαλλοντικών δράσεων αποτελούν οι απεγκαταστάσεις παλαιών αιολικών πάρκων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κρήτη, την Κάρπαθο, την Ικαρία, τη Σάμο, τα Ψαρρά, τη Λέσβο, την Λήμνο και το Μαρμάρι Ευβοίας.
Ειδική θέση στο Μύλο έχει και το περίπτερο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην είσοδο του κάστρου του Άγου Βασίλη. Το τρισδιάστατο διαδραστικό παιχνίδι, τύπου «φιδάκι» της ΡΑΕ, έβαλε τα γιορτινά του και καλεί μικρά και μεγάλα παιδιά, έως τις 6 Ιανουαρίου 2022 στα Τρίκαλα. Εκεί, θα περιηγηθούν στην πόλη του μέλλοντος, θα μάθουν για τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας και θα οραματιστούν έναν βιώσιμο πλανήτη.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: