Ελάχιστη ήταν η συμμετοχή των πληγέντων αγροτών του νομού Σερρών στο πανσερραϊκό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης.
Με το συλλαλητήριο οι Σερραίοι θέλησαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες και παράλληλα να στηριχθεί οικονομικά ο νομός, από τον κρατικό μηχανισμό, για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
Στο πανσερραϊκό συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των δημάρχων και των εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συμμετείχαν πολιτικοί φορείς του τόπου, καθώς και εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών (ΕΒΕΣ), ενώ εκ μέρους των αγροτών συμμετείχαν μόνο οι πρόεδροι, τα μέλη των αγροτικών συλλόγων και του ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ του νομού.
Οι περίπου 100 συγκεντρωθέντες στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερρών, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικό δρόμο της πόλης και κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, προκειμένου να συντάξουν με τον αντιπεριφερειάρχη, από κοινού, ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία για να επιτευχθούν οι στόχοι των πληγέντων αγροτών.
«Είμαστε ένα ντόμινο. Η καταστροφή των αγροτών επιφέρει και την καταστροφή του εμπορικού κόσμου, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Μπαλίτης, προσθέτοντας ότι «οι έμποροι επαγγελματίες δεν μπορούν, πλέον, να ανταποκριθούν ούτε στις ασφαλιστικές τους εισφορές».
«Η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας είναι το αποτέλεσμα του μεγάλου προβλήματος που έχουμε στον νομό με τα αντιπλημμυρικά έργα που σταμάτησαν εδώ και χρόνια, τις πλημμύρες που σημειώθηκαν και την καταστροφική ζημιά των αγροτών. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών έχει, ήδη, αποστείλει έγγραφο στον πρωθυπουργό της χώρας στις 29 Μαρτίου, με υπόδειξη να δοθούν χρήματα στην Περιφέρεια και στους δήμους των Σερρών για να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς με κύριο αίτημά μας να συσταθεί διακρατική επιτροπή Ελλάδας-Βουλγαρίας, ώστε να επιλυθεί το πλημμυρικό φαινόμενο του Στρυμώνα που αντιμετωπίζουν από κοινού οι δύο χώρες» δήλωσε στο Πρακτορειο ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, Χρήστος Μέγκλας.
Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα συνταχθεί από τους εκπροσώπους των αγροτών και θα συνυπογραφεί από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τα κύρια αιτήματα που θα ζητήσουν οι αγρότες να επιλυθούν είναι οι αποζημιώσεις για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η κάλυψη των δικαιωμάτων τους μέσα από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και η κατασκευή των έργων υποδομής που αφορούν τον ρου και την κοίτη του Στρυμώνα.
Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η στάθμη των νερών του Στρυμώνα, στα κατακλυσμένα χωράφια που «πνίγηκαν» με το νερό να αγγίζει, σε πολλές περιπτώσεις, τα τέσσερα έως πέντε μέτρα ύψος.
«Η υποχώρηση των νερών είναι ασήμαντη» σημείωσε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, ο οποίος επεσήμανε ότι «σε όλο τον νομό έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 90.0000 στρέμματα».
«Στον δήμο, η κατάστασή μας συνεχίζει να είναι απελπιστική. Ας ελπίσουμε, η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα, ενώ ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, δήλωσε: «Έχουμε μία γενική κατάκλιση από νερά, της πρώην αποξηραμένης λίμνης του Αχινού και είναι άγνωστο πότε θα απομακρυνθούν τα νερά. Από ό,τι φαίνεται, μέχρι τον Ιούνιο η κατάσταση θα είναι όπως σήμερα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, απαιτούμε άμεσα την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για όλους τους αγρότες, έστω και κατ’ εξαίρεση».
Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και των πολιτικών Αρχών του τόπου, μετά το πέρας της πορείας διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, οι αγρότες επέρριψαν ευθύνες στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, ότι δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια για να αποκομίσει χρηματικά κονδύλια από τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στον νομό.
Ο κ. Μωυσιάδης δήλωσε ότι η Περιφέρεια Σερρών έκανε όλα αυτά τα χρόνια τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ φέτος κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να προστατευτούν οι οικισμοί από το πλημμυρικό φαινόμενο της λίμνης Κερκίνης, που δεχόταν καθημερινά ανεξέλεγκτους όγκους νερού από τη γείτονα χώρα.
«Το καλοκαίρι του 2011 μας δόθηκε η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια. Ο νόμος λέει ότι όταν δίνονται αρμοδιότητες δίνονται και τα αντίστοιχα χρήματα. Εμείς ζητήσαμε τα χρήματα επίμονα και με όσα πήραμε κάναμε έργα, άλλα δεν ήταν αρκετά για να καθαρίσουμε τον Στρυμώνα που χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια για να καθαριστεί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μωυσιάδης.