Τα παιδιά νοσούν και σε αυτό το κύμα της πανδημίας αλλά η αίσθηση των γιατρών είναι ότι τα πηγαίνουν καλύτερα με τη μετάλλαξη Delta του κορονοϊού. Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών από 5 ως 11 ετών οι παιδίατροι εκτιμούν ότι όταν αυτός ξεκινήσει –σύντομα- θα έχει το προτέρημα ότι θα «διυλίζεται» από τους ιδιώτες παιδιάτρους, ομάδα γιατρών που στη χώρα μας, οι γονείς εμπιστεύονται σχεδόν καθολικά.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Τις τελευταίες επτά ημέρες δέχομαι αρκετά τηλεφωνήματα για παιδιά που έχουν κολλήσει κορονοϊό. Τα περισσότερα είναι μικρά, κάτω από 12 ετών» λέει στο Newsbeast o Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής. Όπως συνεχίζει να περιγράφει ο ίδιος την εικόνα που δίνουν τα παιδιά σε αυτό το κύμα της πανδημίας: «Τα περισσότερα το περνούν ελαφριά αλλά όσο αυξάνονται τα κρούσματα δεν γνωρίζουμε πόσα θα χρειαστούν τελικά νοσηλεία. Μέχρι να εγκριθεί λοιπόν το εμβόλιο για τα παιδιά 5 ως 11 ετών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη συνέχεια από τη δική μας επιτροπή, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Ο εμβολιασμός των εφήβων αυτή τη στιγμή κινείται πάντως χαμηλά και δεν ξεπερνά το 21%. Πρέπει όμως οι γονείς να γνωρίζουν πως ο ιός αυτή τη στιγμή μετατοπίζει τη δραστηριότητα του σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και τα παιδιά είναι εξ αντικειμένου, θέλοντας και μη, σε αυτή την ομάδα».

Πότε θα έρθει το εμβόλιο για τα παιδιά στην Ελλάδα και πως θα γίνεται

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κου Νταλούκα ο εμβολιασμός για τα παιδιά 5 ως 11 ετών θα γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Όπως εξηγεί ο ίδιος τον τρόπο που θα πραγμτοποιείται το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα: «Τα παιδιά θα κάνουν κανονικά δύο δόσεις με το μεσοδιάστημα που προβλέπεται ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη, 21 ημέρες δηλαδή. Οι δικές τους όμως δόσεις θα είναι σε περιεκτικότητα το 1/3 των δόσεων των ενηλίκων. Και αυτό γιατί η παραπάνω δόση προκαλεί ικανή αντισωματική απάντηση στον κορονοϊό. Θα είναι δόσεις εμβολίων ειδικά φτιαγμένες για τα παιδιά. Το εμβόλιο θα είναι αυτό της Pfizer γιατί αυτή η εταιρεία κατέθεσε αίτημα και πραγματοποίησε μελέτες.

Παρέα παιδιών

»Το ότι θα μπορούμε, κατά πως φαντάζομαι, να κάνουμε τα εμβόλια στα παιδιά εμείς οι παιδίατροι τους, πιστεύω θα είναι η καλύτερη καμπάνια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε αυτή την ομάδα, απλούστατα γιατί οι γονείς μας εμπιστεύονται. Σκεφτείτε ότι εγώ έχω εμβολιάσει και γονείς παιδιών. Μιλάω για γονείς που έχουν μωρά παιδιά και στους οποίους εξήγησα και έπεισα πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν οι ίδιοι για να προστατέψουν το βρέφος τους. Έχω εμβολιάσει 5-6 τέτοιους γονείς, ηλικίας από 25 έως 35 ετών».

Όσο για τον τρόπο που κολλούν αυτή τη στιγμή τα παιδιά κορονοϊό και για το αν το 50%+1 είναι ένα σωστό μέτρο προφύλαξης στα σχολεία ο ίδιος μας εξηγεί ότι τα παιδιά κολλούν σε πολλά σημεία, τα οποία κατά βάση όμως δεν είναι το σχολείο. Κατά τον κο Νταλούκα: «Τα παιδιά κολλούν από το ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί ο γονιός να είναι εμβολιασμένος αλλά να εκτέθηκε σε μεγάλο ιϊκό φορτίο και να το μεταφέρει στη συνέχεια στο πιο απροστάτευτο παιδί του. Γενικά μιλώντας όμως, τα σχολεία τα πηγαίνουν καλά με τα μέτρα που έχουν παρθεί φέτος κι αυτό γιατί πραγματοποιούνται πολλά test, ειδικά επί κρούσματος».

«Λίγες οι νοσηλείες στα νοσοκομεία Παίδων- τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα με την Δέλτα»

Το ότι οι ιδιώτες παιδίατροι «δϊυλίζουν» αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των covid νοσήσεων στα παιδιά επιβεβαιώνει και ιατρική πηγή του Newsbeast σε ένα από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία Παίδων της πρωτεύουσας. Όπως μας εξηγεί: «Mετά το καλοκαίρι όπου όλοι ξεχύθηκαν σε όλα τα σημεία της Ελλάδας για διακοπές είδαμε αύξηση της προσέλευσης παιδιών στα νοσοκομεία. Σε αυτή τη φάση όμως, όχι. Η αίσθηση που έχουμε οι γιατροί στα νοσοκομεία και μένει να αποδεχτεί είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί σε αξιοσημείωτο ποσοστό MIS-C (σ.σ πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και οργανική ανεπάρκεια στα παιδιά που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό και το οποίο είχε κάνει την εμφάνιση του και στην Ελλάδα στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας), όσο η αρχική μετάλλαξη. Έχουμε καιρό να δούμε τέτοια περιστατικά στο νοσοκομείο. Γενικώς αυτή τη στιγμή δε νοσηλεύουμε πολλά περιστατικά ούτε στις απλές κλίνες, ούτε στις ΜΕΘ».

Μικροί μαθητές μπαίνουν με τις μάσκες τους στο σχολείο

Όπως βέβαια μας εξηγούν από το συγκεκριμένο Παίδων νοσοκομείο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και στα παιδιά τα οποία φυσικά ακολουθούν τον γενικό πληθυσμό. «Απλώς τα παρακολουθούν πι παιδίατροι έξω. Πολλοί παιδίατροι μάλιστα αντιμετωπίζουν με ένα απλό τηλεφώνημα αυτά τα περιστατικά. Εμείς όμως δεν τα βλέπουμε στα νοσοκομεία γιατί δεν είναι σοβαρά».