Ο μαγευτικός καθρέφτης του Έρωτα είναι το πιο εντυπωσιακό από την πλειάδα των ευρημάτων που έφερε στο φως στη νεκρόπολη των Αιγών η αρχαιολογική σκαπάνη το 2014. Σε δύο τύμβους βρέθηκαν συνολικά 21 τάφοι, από τους οποίους οι έξι ήταν ασύλητοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.
Την παρουσίαση των ευρημάτων θα κάνει σήμερα το μεσημέρι η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και υπεύθυνη της ανασκαφής Αγγελική Κοτταρίδη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 28ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Το πολυτιμότερο και σπανιότερο εύρημα από τον πρώτο τύμβο ήταν στον τάφο μιας κοπέλας (4ος π.Χ αιώνας), πολυαγαπημένης των γονιών της, που της χάρισαν στο ταξίδι χωρίς γυρισμό, πολύτιμα χρυσά στολίδια, σκουλαρίκια και χάντρες, αλλά και το μοναδικό καθρέφτη που βρέθηκε τώρα στις Αιγές, ένα μικρό, χάλκινο κομψοτέχνημα, έργο ενός πολύ επιδέξιου τορευτή.
Στο καπάκι του καθρέφτη ο Έρωτας, στο σχήμα τρυφερού παιδιού, έρχεται πετώντας να αγκαλιάσει το θεό του πόθου και του πάθους, Διόνυσο, που με μορφή θαλερού νέου κάθεται πάνω στα βράχια όπου είναι στρωμένη η δορά του πάνθηρα.
Στον πιο πλούσιο τάφο της ομάδας, που ήταν όμως συλημένος, βρέθηκαν υπολείμματα νεκρικής κλίνης η οποία ήταν διακοσμημένη με πήλινες ανάγλυφες πλάκες, στις οποίες η Αθηνά, τυλιγμένη στο ιμάτιό της, παρακολουθεί μια μάχη Ελλήνων με βαρβάρους.