«Κατάγομαι από τη Σενεγάλη, μια φτωχή και αφιλόξενη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Είμαι πρόσφυγας και μένω στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Παιδόπολη λίγο έξω από τον Βόλο. Στην Ελλάδα βρίσκομαι εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου».
Στο διάστημα αυτό που ο ανήλικος S.A μένει στη χώρα μας έχει γνωρίσει καλούς ανθρώπους αλλά και άλλους που τον αντιμετώπισαν ρατσιστικά. Μάλιστα με μια μαρτυρία του, στην οποία περιγράφει τον ρατσισμό που βίωσε στην Ελλάδα, συμμετείχε πριν από μερικές ημέρες στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας της Ύπατης Αρμοστείας.
«Ο Βόλος είναι μια όμορφη πόλη περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από τον ξενώνα. Συχνά πηγαίνω βόλτα μέχρι εκεί με το ποδήλατό μου. Ένα μεσημέρι ξεκίνησα για τον Βόλο και αφού είχα μπει μέσα στην πόλη, πέρασα ανάμεσα από δύο αυτοκίνητα τα οποία περίμεναν να ανάψει το πράσινο φανάρι. Τότε ο οδηγός του ενός άρχισε να με βρίζει, ζητώντας μου το λόγο που τον προσπέρασα, ενώ εκείνος περίμενε τη σειρά του. Την ίδια με εμένα κίνηση έκαναν παράλληλα ένα ακόμη ποδήλατο και ένα μηχανάκι. Σε εκείνους για κάποιο λόγο δεν είπε τίποτα», θυμάται.
Ο ανήλικος προτίμησε να μη δώσει συνέχεια. «Αυτός όμως βγήκε από το αυτοκίνητό του και ήρθε δίπλα μου. Συνέχισε να με βρίζει, μιλώντας με άσχημο τρόπο για την καταγωγή μου. Άφησα το ποδήλατό μου κάτω και προσπάθησα να του εξηγήσω ότι δεν έκανα τίποτα κακό. Μετά από λίγο ξαναμπήκε στο αυτοκίνητό του και φεύγοντας πέρασε πάνω από το ποδήλατό μου, καταστρέφοντάς το», διηγείται μεταξύ άλλων στη μαρτυρία του.
Η ιστορία ρατσισμού που έζησε ο ανήλικος Σενεγαλέζος δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία. Όπως γράφουν «Τα Νέα», σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) δημοσιεύει την πέμπτη της έκθεση για την Ελλάδα και προβαίνει σε συστάσεις προς τις ελληνικές αρχές.
«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου, συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα, όπως τα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ξενοφοβίας και βίας κατά προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών κι οι πρακτικές διαχωρισμού εις βάρος των παιδιών Ρομά που συνεχίζουν ν’ ακολουθούν ορισμένα σχολεία παρά την έκδοση αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί ανάγκης τερματισμού τους», επισήμανε ο πρόεδρος της ECRI Christian Ahlund.