Δύσκολη προβλέπει ότι θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα από τις προσφυγικές ροές που θα έρθουν από το Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
«Η Ελλάδα θα υποφέρει. Από την Τουρκία τούς είναι πολύ εύκολο να φτάσουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα μείνουν γιατί είναι Ευρωπαϊκή χώρα που θα ζητήσουν άσυλο και θα υπάρξει μεγάλο κύμα μεταναστών στην Ευρώπη. Όλοι οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και ναι η Ελλάδα θα υποφέρει από τους πρόσφυγες» είπε στο Mega και την Ελευθερία Νταβατζή ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν και μετάπειτα γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, Σαράχ Σαράτζενχανκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν αναμενόμενο ότι κάτι κακό θα συνέβαινε στο Αφγανιστάν. «Ο πρόεδρος της χώρας ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που ήθελε να ελέγχει τα πάντα. Αυτός ο άνθρωπος δεν εμπιστευόταν τον στρατό, την αστυνομία, δεν εμπιστευόταν κανέναν. Ξέραμε ότι κάτι κακό θα συμβεί» ανέφερε.
Ο Σαρατζένχανκ βρίσκεται πλέον στην Ινδία, όπου κατάφερε να βρεθεί λίγες ώρες πριν η Καπμούλ πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.
Αφγανιστάν: «Η εξουσία των Ταλιμπάν δεν θα διαρκέσει πολύ»
Τα αμερικανικά στρατεύματα, ανέφερε, έφευγαν χωρίς προειδοποίηση, αφήνοντας στο έλεος των Ταλιμπάν τις βάσεις.
«Δεν υπήρχε καμία διαδικασία μετάβασης της εξουσίας. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις από τους Αμερικανούς, χωρίς να το γνωρίζουν οι δυνάμεις μας. Τις άφηναν στις 3 τα ξημερώματα και οι δικές μας δυνάμεις το ανακάλυπταν την επόμενη μέρα στις 8 το πρωί» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο η εξουσία των Ταλιμπάν δεν θα διαρκέσει πολύ, όμως είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε εμφύλιο, ενώ πιθανό βρίσκει ένα τρομοκρατικό χτύπημα σαν αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου.
«Δεν είναι μόνο κακό για το Αφγανιστάν, είναι κακό για όλο τον κόσμο. Τα ίδια πράγματα που συνέβησαν την 11η Σεπτεμβρίου, εάν ο κόσμος και οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέρουν να ελέγξουν τους Ταλιμπάν, θα συμβούν ξανά. Βλέπετε όλο τον κόσμο που θέλει να φύγει από την χώρα; Τα ίδια συνέβησαν και το 1996 όταν πήραν την χώρα οι Ταλιμπάν» σημείωσε ο κ. Σαρατζένχακ.