Ολοένα «κοκκινίζει» ο χάρτης της Ελλάδας σύμφωνα με τις λήψεις δορυφόρων και μετεωρολογικών υπηρεσιών, καθώς πολλαπλά πύρινα μέτωπα δοκιμάζουν τη χώρα, με τις μεγαλύτερες φωτιές να καίνε σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, σε μία μέρα που ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως τη «δυσκολότερη» ως προς «την ένταση των παρατεταμένων καιρικών φαινομένων του τελευταίου δεκαημέρου».

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση του αρμόδιου υφυπουργού, νωρίτερα σήμερα, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν «56 ανοιχτές πυρκαγιές» σε όλη την επικράτεια «με σημαντικότερες αυτές που είναι σε εξέλιξη στην Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη, Τολοφώνα Φθιώτιδας, Γρεβενά και Ηλεία, όπου σήμερα αντιμετωπίζουμε νέο μέτωπο και στην Αρχαία Ολυμπία».

Το μέτωπο στο λεκανοπέδιο – αλλά και η φορά των ανέμων στην περιοχή – απεικονίζεται στην ακόλουθη λήψη από το zoom.earth, πριν λίγη ώρα:

Μέχρι πριν λίγη ώρα, μέσω του 112 απεστάλησαν 13 μηνύματα για εκκένωση οικισμών, αλλά και οδηγίες για την ασφάλεια των κατοικιών. Επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα.

Ήδη η πυρκαγιά έχει περάσει και προς τη Λίμνη Μαραθώνα με μεγάλο θερμικό φορτίο και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανακοπεί η καταστροφική της πορεία.

Η εικόνα στην Εύβοια, από την ίδια πηγή, αποτυπώνει πως το εκεί μέτωπο είναι το πλέον ανησυχητικό, καθώς εκτείνεται από τον Ευβοϊκό κόλπο μέχρι και τα παράλια του Αιγαίου:

Στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 240 πυροσβέστες ενώ τα εναέρια μέσα ενισχύονται – ήδη επιχειρεί το ρωσικό Beriev στο Μαντούδι, σε μια προσπάθεια για τον περιορισμό της πορείας της πυρκαγιάς.

«Η πυρκαγιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο απότομο ανάγλυφο του ορεινού όγκου της βόρειας Εύβοιας. Στην Εύβοια οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί με ριπές έως 6 bf. Κύριος στόχος μας παραμένει η αποκοπή του μετώπου προς τη νότια πορεία του», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς στη μεσημβρινή ενημέρωση για τα μέτωπα.

Στην Αρχαία Ολυμπία, πάλι, «αντιμετωπίζουμε σήμερα και νέο μέτωπο σε δασική έκταση και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Μέχρι στιγμής μέσω του 112 έχουμε εκκενώσει συνολικά 32 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην Αρχαία Ολυμπία οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί με ριπές έως 5 bf», επεσήμανε.

Η εικόνα από τις φωτιές σε Ηλεία αλλά και Μεσσηνία:

Δείτε live τους χάρτες με τα πύρινα μέτωπα και την ισχύ και τη φορά των ανέμων εδώ.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr (στις 16.00), οι άνεμοι έχουν σταδιακά ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες σχεδόν σε όλη τη χώρα

Ενδεικτικά οι μέγιστες ριπές ανέμου που έχουν καταγραφεί στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, πλησιάζουν τοπικά τα 60 – 70 χιλιόμετρα την ώρα κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Πυρομετεωορολόγος: Το μέτωπο της φωτιάς προς Πάρνηθα είναι και το πλέον επικίνδυνο

Ανάρτηση σχετική με τις καταστροφικές ιδιότητες της φωτιάς στην Αττική πραγματοποίησε την Παρασκευή (6/8) ο Θεόδωρος Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ειδικός σε θέματα πυρομετεωρολογίας και δασικών πυρκαγιών.

«Το αριστερό πλευρό της πυρκαγιάς (αυτό που είναι δηλαδή προς Πάρνηθα) είναι και το πλέον επικίνδυνο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του. Το δεξί πλευρό (προς Καπανδρίτι, Μαραθώνα κτλ) είναι δύσκολο λόγω της μίξης με οικιστικές περιοχές, αποτελώντας ωστόσο και την περιοχή όπου οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να “παίξουν” καλύτερα άμυνα, αν υπό τρομακτική πίεση. Στην κεφαλή της πυρκαγιάς (προς Αφίδνες και βορειότερα), υπάρχει επίσης δυναμικό εξάπλωσης. Αυτά φαίνονται από το πρωί», επεσήμανε.

«Με την αναζωπύρωση που φαίνεται στο αριστερό πλευρό (Πάρνηθα) θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, καθώς εάν ευθυγραμμιστούν καύσιμη ύλη-άνεμος-τοπογραφία, το μέτωπο δεν πρόκειται να σταματήσει», κατέληξε.

Το αριστερό πλευρό της πυρκαγιάς (αυτό που είναι δηλαδή προς Πάρνηθα) είναι και το πλέον επικίνδυνο σε ό,τι αφορά την…

Posted by Theodore M. Giannaros on Friday, August 6, 2021