Το ένα ευτράπελο μετά το άλλο αποκαλύπτει το τιτάνιο έργο της καταγραφής των παροχών ύδρευσης του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης από ιδιωτική εταιρεία.
Η καταγραφή έγινε προκειμένου να αντικατασταθούν τα φθαρμένα ρολόγια, να σφραγιστούν οι παράνομες συνδέσεις και να διορθωθούν τα μητρώα, ώστε τα τέλη ύδρευσης να διαμορφώνονται σύμφωνα με την κατανάλωση του νερού του κάθε νοικοκυριού και του κάθε καταστήματος – επιχείρησης και όχι κατ’ εκτίμηση, όπως γινόταν έως σήμερα.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί εκατοντάδες παράνομες συνδέσεις που αφορούν κυρίως χωράφια που ποτίζονται με το νερό της ύδρευσης, δεκάδες χαλασμένα ή φθαρμένα ρολόγια, ενώ μόνο στη Βάρδα βρέθηκαν 320 παροχές που δεν ήταν γραμμένες σε κανένα μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν πληρώσει ποτέ νερό ή ότι πλήρωναν πλασματικά.
Και εδώ έρχεται ένα ακόμα ευτράπελο καθώς, και να ήθελε κάποιος να παρανομήσει παρεμβαίνοντας στον υδρομετρητή του, η ένδειξη στο ρολόι προφανώς δεν έπαιζε κανέναν ρόλο στο ποσό που θα πλήρωνε, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό οι χρεώσεις γινόταν πλασματικά, κατά κεφαλή. Έτσι, ενώ πριν ένα σπίτι μπορεί να πλήρωνε π.χ. 35 ευρώ το εξάμηνο συμβολικά, πλέον θα πληρώνει ανάλογα με την κατανάλωση του νερού που κάνει. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό μπορεί πλέον να είναι μικρότερο.
Οι παραβάτες, όσοι δηλαδή διατηρούσαν παράνομή σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης, αλλά και όσων οι υδρομετρητές είναι χαλασμένοι ή φθαρμένοι, καλούνται να προμηθευτούν ή να τους αντικαταστήσουν με δικό τους κόστος, ενώ πλέον οι μετρήσεις, από τις οποίες θα προκύπτουν τα τέλη που θα πληρώνει το κάθε νοικοκυριό, κατάστημα, επιχείρηση κ.α. θα γίνονται σε τακτική βάση.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή όλων των παροχών ύδρευσης σε όλη την επικράτεια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ένα έργο δύσκολο μεν αλλά πολύ σημαντικό δε τόσο για τα έσοδα του δήμου όσο και για την ανακούφιση, σε πολλές περιπτώσεις, των πολιτών.
«Να γίνει ο δήμος ένα μικρό κράτος»
«Είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι εάν ο δήμος δεν έχει έσοδα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ο δήμος πρέπει να γίνει ένα μικρό κράτος. Είναι η πρώτη μεγάλη καταγραφή των παροχών σε ολόκληρο το δήμο και στόχο έχει να τοποθετηθούν ρολόγια εκεί που δεν υπάρχουν, προκειμένου να πληρώνουν όλοι οι δημότες, ανάλογα με την κατανάλωση νερού που κάνουν. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πολλές παράνομες συνδέσεις σε χωράφια που ποτίζονται με το νερό της ύδρευσης, πολλά ρολόγια χαλασμένα αλλά και πολλές παράνομες συνδέσεις σπιτιών και καταστημάτων που σιγά – σιγά νομιμοποιούνται και τοποθετούνται ρολόγια» είπε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας κ. Τάσος Μυλωνόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 320 παροχές που δεν είναι δηλωμένες σε κανένα μητρώο και δεν πλήρωναν νερό. Φανταστείτε ότι ένα νοικοκυριό πληρώνει κατά μέσο όρο για νερό 75 ευρώ το χρόνο. Εάν το πολλαπλασιάσουμε με το 320, τότε έχουμε αμέσως – αμέσως 24.000 ευρώ με τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα έργο και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες μας στους δημότες. Παράλληλα όμως, η τοποθέτηση «ρολογιών» δεν θα βοηθήσει μόνο τον δήμο στη συλλογή εσόδων αλλά και τους δημότες, καθώς ο υπολογισμός των τελών ύδρευσης δεν θα γίνεται πια πλασματικά, αλλά σύμφωνα με την κατανάλωση νερού. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι μπορεί να πληρώνουν και λιγότερα απ’ ότι πληρώνουν τώρα».
Η καταγραφή των παροχών, των παράνομων συνδέσεων αλλά και των φθαρμένων ρολογιών συνεχίζεται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα καθώς δεν είναι μόνο η περιοχή της Βάρδας που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αλλά ολόκληρος ο δήμος.
Πηγή: patrisnews.com