Με χρονοκαθυστέρηση δύο περίπου εβδομάδων, όσο χρόνο χρειάστηκε δηλαδή για να αρχίσει να τρέχει στο φουλ η τουριστική τους μηχανή, τα νησιά του Ιονίου ακολουθούν το κακό παράδειγμα των Κυκλάδων, βλέποντας τα κρούσματα του κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Εκτός όμως από την «ταυτότητα» των τουριστών και τη συμπεριφορά τους – νέοι από 18 έως 25 ετών, οι οποίοι συγχρωτίζονται στη διασκέδασή τους- επιβαρυντικός παράγοντας για τη διασπορά στα δημοφιλή Επτάνησα- ειδικά σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα– είναι το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων ντόπιων κατοίκων.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Είναι ενδεικτικό πως σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας, την Κέρκυρα, το ποσοστό των εμβολιασμών κατοίκων με μια δόση τουλάχιστον είναι περίπου στο 55% ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι γύρω στο 49%. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Ζάκυνθο, όπου οι εμβολιασμένοι με μια δόση φτάνουν το 53% ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι και σε αυτή την περίπτωση γύρω στο 48%.
Κάπως έτσι, τα δύο αυτά πολύ τουριστικά νησιά φλερτάρουν με τη σειρά τους με τα μίνι lockdown τύπου Μυκόνου.
«Αυτή τη στιγμή, η Κέρκυρα είναι γεμάτη από νεαρούς τουρίστες στην πλειονότητά τους Ιταλοί και Σέρβοι οι οποίοι συγχρωτίζονται επικίνδυνα στα κλασικά τουριστικά σημεία του νησιού, όπως ο Κάβος» εξηγεί το εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων στο νησί, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, Δημήτρης Καλούδης.
Όπως μας λέει: «Μπορεί οι τουρίστες να έρχονται εμβολιασμένοι ή με rapid test αλλά ας μη ξεχνάμε πως αφενός η μετάλλαξη Δέλτα προτιμάει τους νέους ενώ μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους και αφετέρου πως τα rapid test ‘πιάνουν’ το ιϊκό φορτίο μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Άνθρωποι που είναι θετικοί μπορούν αρχικά να βγάλουν αρνητικό τεστ. Με δύο λόγια: είναι αναμενόμενο να συμβούν αυτά όταν ανοίγεις τον τουρισμό».
Σχολιάζοντας πάντως τα πολύ μέτρια ποσοστά -σχεδόν κάτω από το 50%- του εμβολιασμού στο πολύ τουριστικό νησί της Κέρκυρας, ο κος Καλούδης λέει το εξής: «η αλήθεια είναι πως σε ένα νησί σαν το δικό μας το ποσοστό του εμβολιασμού θα έπρεπε να αγγίζει το 80 % τουλάχιστον».
«Φοβόμαστε το lockdown – οι μισοί κάτοικοι στο νησί είναι ανεμβολίαστοι»
«Φοβόμαστε την πιθανότητα του lockdown και των περιοριστικών μέτρων – υπάρχει αναμφίβολα αύξηση των κρουσμάτων στο νησί» λέει στο Newsbeast και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης και συνεχίζει να περιγράφει την κατάσταση: «σήμερα εντοπίσαμε κρούσμα στο δημαρχείο και ήρθε ο ΕΟΔΥ για απολύμανση του κτιρίου. Τα κινητά συνεργία του ΕΟΔΥ αλλά και τα δικά μας έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα τεστ λόγω της ανησυχίας μας.
Δυστυχώς, πολλοί κάτοικοι στο νησί είναι ακόμα ανεμβολίαστοι τόσο οι μεγάλοι όσο και οι νεότεροι. Από την άλλη, η εμπειρία μας μάς έχει δείξει πως ακόμα και όταν επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση, οι νέοι βρίσκουν τον τρόπο να συγχρωτίζονται στους μεγάλους χώρους, στις πλατείες και στις παραλίες».
Με spot και προωθητικά video προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους να εμβολιαστούν
Τέλος, όπως εξηγεί με τη σειρά της στο Newsbeast κι η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου, από τις 19 Ιουλίου όταν και άνοιξε η αγορά της Βρετανίας για την Ελλάδα άρχισε να αυξάνεται άμεσα και η τουριστική κίνηση στη Ζάκυνθο. Μιλάμε άλλωστε για ένα νησί που το 50% της κίνησής του εξαρτάται από τους Βρετανούς.
«Βέβαια φέτος έχουμε και Ολλανδούς, Πολωνούς, Ιταλούς, Τσέχους αλλά και Γάλλους» μας λέει η κα Τετράδη και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή η τουριστική κάλυψη στο νησί φτάνει στο 60% και αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω τον Αύγουστο και ειδικά με Έλληνες. Στη Ζάκυνθο συμβαίνει ο, τι και στην υπόλοιπη Ελλάδα-η πανδημία ορίζει τις εξελίξεις και τη λειτουργία του τουρισμού. Οι τουρίστες μπαίνουν με υγειονομικές προδιαγραφές στη χώρα. Περισσότερο η τριβή ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους είναι που κάνει τα κρούσματα να αυξάνονται αλλά και ο συγχρωτισμός των νέων στα πιο ανοιχτά σημεία και στη νυχτερινή διασκέδαση. Τα ξενοδοχεία τηρούν με πολύ αυστηρό τρόπο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλού εμφανίζεται το πρόβλημα. Η αστυνομική δύναμη πάντως αυτό το καλοκαίρι στο νησί είναι ενισχυμένη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το περσινό lockdown στις αρχές Σεπτεμβρίου».
Για την κα Τετράδη πάντως, ο εμβολιασμός των πολιτών είναι θέμα συνολικής ευθύνης του κάθε προορισμού και την ίδια στιγμή είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης κάθε πολίτη απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στην κοινωνία και στην οικογένειά του. Όπως μάλιστα σημειώνει η ίδια: «αυτή τη στιγμή, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων νήσων κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού μέσα από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά spot στα τοπικά media του Ιονίου. Ελπίζουμε να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια».