Με τα κρούσματα κορονοϊού στους εφήβους και στα παιδιά, τα οποία δείχνει να «προτιμάει» η Delta, να αυξάνονται διαρκώς, με τις κατασκηνώσεις να εξελίσσονται σε εστίες υπέρ μετάδοσης και με το ποσοστό του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς να μην είναι ακόμα το επιθυμητό, ένα νέο σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει σε αναμονή του τέταρτου κύματος του κορονοϊού- πώς θα επιστέψουν τα παιδιά του δημοτικού στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Δέκα ημέρες αφότου η επιτροπή ανακοίνωσε πως η μάσκα θα μπορούσε να μη χρησιμοποιείται στους χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός, αρχίσαμε να βλέπουμε ξανά κρούσματα στα παιδιά. Η άνοδος της προσέλευσης των παιδιών στα νοσοκομεία Παίδων συνέπεσε και με την εμφάνιση της μετάλλαξης Delta».
Αυτά λέει στο Newsbeast, γιατρός που εργάζεται στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και ο οποίος σημειώνει ότι για την ώρα η αύξηση της προσέλευσης των θετικών στον κορονοϊό παιδιών είναι μέτρια με αυξητικές τάσεις, αλλά πως υπάρχουν δύο ανησυχητικά στοιχεία στην εξίσωση του φετινού καλοκαιριού.
«Μόνο σε μια βάρδια, χθες (14/7/2021), είδαμε 6 θετικά παιδιά στο ειδικό isobox για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην είσοδο του νοσοκομείου. Τα τρία ήταν έφηβοι οι οποίοι είχαν κολλήσει στις διακοπές ή στην κατασκήνωση. Τα άλλα τρία ήταν βρέφη από 2 έως 4 μηνών, τα οποία είχαν κολλήσει κορονοϊό από το οικογενειακό περιβάλλον τους. Είχαν όλα τα παιδιά ελαφριά συμπτώματα, μύξα ή πονοκέφαλο, και έτσι έφυγαν με οδηγίες για το σπίτι τους».
Σύμφωνα με τον γιατρό, ένας από τους εφήβους κόλλησε σε κατασκήνωση στη Ραφήνα, στην οποία υπήρχαν κι άλλα εννέα (9) κρούσματα – με ελαφριά συμπτώματα-, τα οποία με εντολή του γιατρού της κατασκήνωσης έφυγαν με οδηγίες για το σπίτι τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου λειτουργίας των κατασκηνωσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η είσοδος των παιδιών και του προσωπικού στους χώρους θα γίνεται μόνο μετά από την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test.
Αυτό είναι κάτι που κάποιες κατασκηνώσεις ήδη το ζητούσαν από τους γονείς αλλά πολλές άλλες όμως όχι, με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις να δημιουργούνται προβλήματα όπως παραδέχτηκαν κι οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων.
Επιπλέον, εντός του προγράμματος των κατασκηνώσεων, αναμένεται να υπάρχει εφεξής δέσμευση για διενέργεια self test ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Την παραπάνω λύση είχε προτείνει και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Newsbeast πριν από μερικές ημέρες– «δεδομένης της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα, πρέπει πια να γίνεται και δεύτερο rapid test 5 ημέρες αφού εισέλθουν τα παιδιά στην κατασκήνωση. Αν είναι τεχνικά δύσκολο να γίνονται rapid ή pcr test σε όλες τις κατασκηνώσεις της επικράτειας, ας γίνονται τουλάχιστον self rapid test, δύο φορές την εβδομάδα όπως έκαναν τα παιδιά όταν άνοιξαν τα σχολεία πριν από ένα μήνα. Μπορούν ακόμα και να βάζουν στις αποσκευές των παιδιών οι γονείς rapid test αγορασμένα από το φαρμακείο. Υπάρχουν λύσεις».
«Πολύ δύσκολη η απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών»
Ο προβληματισμός πάντως για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δεν αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά κυρίως τα παιδιά του δημοτικού και της προσχολικής αγωγής αφού αυτά είναι τα μόνα που δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού μέσα στη σχολική κοινότητα. Ακριβώς για αυτό το λόγο μάλιστα, πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να εμβολιαστούν οι άνθρωποι που θα βρίσκονται μαζί τους καθημερινά στο σχολείο- οι εκπαιδευτικοί δηλαδή.
Σε ερώτηση που απεύθυνε το Newsbeast στην Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η ίδια είπε ότι ο εμβολιασμός των μικρότερων παιδιών του δημοτικού σχολείου ως ένα μέτρο θώρακισής τους εν’ όψει του ανοίγματος των σχολείων, σε δύο μήνες από τώρα, δεν είναι ένα επικρατές σενάριο. Όπως μας είπε η ίδια: «Ο δρόμος του εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό, για τα μικρότερα παιδιά, είναι ένας δρόμος που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Όταν φτάσει η ώρα του ανοίγματος των σχολείων θα ζυγίσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της στιγμής και τον πραγματικό κίνδυνο για τα παιδιά. Για την ώρα μιλάμε με πολύ μεγάλη επιφύλαξη για τον εμβολιασμό των παιδιών επειδή δεν έχουμε δεδομένα στα χέρια μας».
Το ίδιο επιφυλακτική για το ζήτημα ήταν και η Αθανασία Λουρίδα, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε η ίδια στο Newsbeast: «Δεν το θεωρώ σωστό, και όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι ειδικοί, να εμβολιαστούν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Ως πιο επικρατούσα λύση για την ώρα βλέπω την επιστροφή στα σχολεία με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στο τέλος της σχολικής χρονιάς- με τακτική διενέργεια τακτικών self rapi test».
«Προτρέπουμε όλους τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν- αναμένουμε τους ειδικούς»
«Προτρέπουμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με γοργό ρυθμό» λέει στο Newsbeast και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας- δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Ο ίδιος σημειώνει πως το ποσοστό του εμβολιασμού και των κλεισμένων ραντεβού στους εκπαιδευτικούς είναι στο 73% αλλά πως πρέπει να πιάσει απόλυτα νούμερα μέχρι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά στις 13 Σεπτέμβριου, όπως είναι προγραμματισμένο.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα γίνεται η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία και αν θα είναι πάλι με self rapid test. Όταν φτάσει η ώρα θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια που εξετάζονται».
Σημειώνεται πως σήμερα νωρίτερα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν θα ενταχθούν στο σύστημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι εκπαιδευτικοί και αν θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, η κ. Κεραμέως απάντησε πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα».