Τις μεγάλες δυσκολίες που ήδη προκύπτουν στα γηροκομεία όπου οι υπάλληλοι είναι ανεμβολίαστοι και τη δυστοκία που υπάρχει στη συνέχεια να αναπληρωθεί η απουσία τους, αποτυπώνει η κακή κατάσταση στο γηροκομείο Βόλου, εκεί όπου 35 από τους 55 εργαζόμενους είναι ανεμβολίαστοι με αποτέλεσμα 4 υπάλληλοι να κολλήσουν κορονοϊό και με τη σειρά τους να τον μεταδώσουν και σε 8 ηλικιωμένους. Δύο από τους ηλικιωμένους (ένας άνδρας και μία γυναίκα) νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στην κλινική Covid του νοσοκομείου Βόλου.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
«Εμβολιάστηκα πρώτος από όλους για να δώσω το καλό παράδειγμα στους εργαζόμενους, από τον περασμένο Φεβρουάριο ήδη, όταν και άνοιξε ο εμβολιασμός για όσους δουλεύουν σε υγειονομικές δομές. Τότε, είχαν ακολουθήσει την κίνησή μου άλλοι 15 υπάλληλοι στο γηροκομείο. Στην πορεία, προστέθηκαν κι άλλοι 5» λέει στο Newsbeast ο Παύλος Πάνος, πρόεδρος του γηροκομείου Βόλου και συνεχίζει: «Οι υπόλοιποι αρνούνταν συστηματικά να το πράξουν. Δυστυχώς, σε φιλανθρωπικά σωματεία σαν το δικό μας, η ανοχή είναι μεγαλύτερη από ο, τι πρέπει σε τέτοια θέματα».
Ο κος Πάνος σημειώνει πως τους μήνες που ακολούθησαν, έκανε διαρκείς συζητήσεις με τους 35 εργαζόμενους οι οποίοι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, για να τους πείσει, «μέσα από τη συζήτηση» όπως λέει ο ίδιος.
«Ημερίδες έγιναν, συζητήσεις έγιναν, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου ήρθε εδώ για να τους ενημερώσει, αλλά μάταια. Καθώς περνούσαν οι μήνες, και ειδικά πριν από λίγο καιρό που άρχισαν να αυξάνονται πάλι τα κρούσματα, το περίμενα και το φοβόμουν ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε αυτό. Ήμασταν εκτεθειμένοι» λέει χαρακτηριστικά ο κος Πάνος για το τι προηγήθηκε πριν ο κορονοϊός «χτυπήσει» το γηροκομείο.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο, «σηκώνει» σχεδόν όλο το βάρος της ανάγκης για αυτή την υπηρεσία στη μεγάλη περιοχή του Βόλου.
Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται ή θα δημιουργείται πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου εργαζόμενοι θα απέχουν από την εργασία τους, λόγω άρνησης εμβολιασμού, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Ο κος Πάνος εξηγεί τι συμβαίνει στη δική τους περίπτωση- « Εκτός από τους εργαζόμενους που νοσούν και απέχουν από τη εργασία τους, άλλοι 12 υπάλληλοι έχουν μπει σε αναγκαστική καραντίνα μιας και εργάζονταν στην ίδια βάρδια με τους νοσούντες. Αυτή τη στιγμή υπολειτουργούμε, μιας και στο νομό μας δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι για αυτά τα πόστα».
«H κατάσταση θα γίνει περίπλοκη μόλις λήξει η προθεσμία του εμβολιασμού»
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε αυτόν τον κλάδο» παραδέχεται ο Στέλιος Προσαλίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όπως συνεχίζει να εξηγεί στο Newsbeast: «η εικόνα που έχω είναι πως οι διοικήσεις έχουν ήδη αρχίσει να ζορίζουν τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν. Η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη και δύσκολη όταν τελειώσει η προθεσμία που έχει δοθεί για την πρώτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον, στις 16 Αυγούστου, αν αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους αρνηθούν να εμβολιαστούν. Μιλάμε για κλάδο στον οποίο ήδη υπάρχει υποστελέχωση. Θα υπάρξει πρόβλεψη για αυτά τα κενά; Από την άλλη, καμία επιχείρηση δεν θα θέλει να έχει στους κόλπους της ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα».
Για το ενδεχόμενο της απόλυσης πάντως, αυτών των εργαζόμενων, θέμα που χθες (14/7/2021) προκάλεσε αναταραχή μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, δηλώσεις που στη συνέχεια ανασκευάστηκαν, γνωστός συνταγματολόγος με τον οποίο συνομιλήσαμε τόνισε πως η απόλυση είναι εντελώς εκτός συζήτησης και θεωρείται από συνταγματικής άποψης μια βαριά, ακραία και επιθετική κίνηση πάνω στο θεσπισμένο εργατικό δίκαιο.
Οι συνταγματολόγοι σημειώνουν ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για αυτούς τους εργαζόμενους θα εμφανίσει όντως πρακτικά ζητήματα στην πορεία, όπως αυτά που ήδη αναφέρουν οι υπεύθυνοι τέτοιων δομών- βλ. για παράδειγμα: πόσο θα μπορεί να διαρκεί η αναστολή ή τι θα γίνεται στην περίπτωση που προσληφθεί κάποιος και μετά θα πρέπει να δώσει τη θέση του σε αυτόν που θα δεχτεί τελικά να εμβολιαστεί.
Και πάνω απ’ όλα, τι θα συμβεί με όλους αυτούς που δεν θα δεχτούν ποτέ τον εμβολιασμό και θα αρχίσουν να ζητούν αποζημιώσεις από το κράτος ή την εργασία τους με δικαιολογία την αντισυνταγματικότητα αυτής της απόφασης; Όπως άλλωστε έλεγε στο Newsbeast πριν από δύο ημέρες ο κος Προσαλίκας: «Έχω ήδη περιπτώσεις εργαζομένων σε δομές, οι οποίοι λένε ότι αρνούνται να εμβολιαστούν, πως αυτό είναι δικαίωμα τους και πως θα προβούν για την υπεράσπιση του συνταγματικού τους δικαιώματος σε όλα τα δέοντα. Απειλούν δηλαδή με προσφυγή στη δικαιοσύνη».