«Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία λένε ότι πράγματι πάμε καλά στη χώρα μας. Αυτό είναι καλό. Βέβαια πάμε καλά γιατί είναι καλοκαίρι, είμαστε όλοι έξω, έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμένων, σίγουρα υπάρχει και ένα ποσοστό συμπολιτών μας που πέρασαν συμπτωματικοί τη νόσο.
Ξέρουμε και από την Ελλάδα και εκτός Ελλάδας ότι ποιοι νοσούν, ποιοι μπαίνουν στο νοσοκομείο, ποιοι μπαίνουν στην εντατική… Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν ενδεχομένως στην πρώτη φάση την ευκαιρία να εμβολιαστούν, οι άνθρωποι οι οποίοι φοβήθηκαν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Αν έχουμε ένα τέταρτο κύμα θα είναι με τους ανθρώπους που δεν προχώρησαν στον εμβολιασμό. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, η ενεργή μας κίνηση να εμβολιαστούμε, δηλαδή η πρόληψη θα έχει αντίκτυπο το επόμενο φθινόπωρο, τον επόμενο χειμώνα».
Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Εμμανουήλ Σμυρνάκης, επίκουρος καθηγητής Α΄ βάθμιας Φροντίδας Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, μέλος της επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Το πολύ θετικό είναι ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προτεραιοποίησης, οποιοσδήποτε πολίτης άνω των 18 ετών θέλει να εμβολιαστεί, μπορεί να το κάνει», ανέφερε ο κ. Σμυρνάκης,
Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Astrazeneca
Μιλώντας για τη δεύτερη δόση του Astrazeneca είπε ότι «η πιθανότητα να πάθει κανείς κάτι από τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι αντίστοιχη με την πιθανότητα να πάθει κάτι από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.
Καλό είναι οι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν κάποια σοβαρή παρενέργεια να κάνουν τη δεύτερη δόση που δίνει το επίπεδο προστασίας».
Αναφερόμενος στη συχνότητα των παρενεργειών είπε ότι «η συχνότητα στην Ελλάδα είναι οι ίδια με άλλων χωρών. Πρέπει να σκεφτούμε όμως πόσοι άνθρωποι σώθηκαν εκείνη τη στιγμή από το εμβόλιο της Α.Ζ».
Ο κ. Σμυρνάκης αναφέρθηκε και στη διάρκεια της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό «τα στοιχεία λένε ότι με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα στις δύο εβδομάδες και για την ανοσία από έξι μήνες έως και ένα χρόνο».