Συνολικά 5.260 υπάλληλοι του Δημοσίου εντοπίστηκαν να έχουν αποστείλει στο εξωτερικό αθροιστικά 1,45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 275.000 ευρώ ανά υπάλληλο σύμφωνα με ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησαν σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.
Βάσει των στοιχείων 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι με τους συζύγους τους έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1,45 δισ. ευρώ.
Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
Μετά την εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117 εκατ. ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.
Συγκεκριμένα, 241 από τους 415 αποχωρήσαντες, είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Οι 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και απέστειλαν 27,3 εκατ. ευρώ
Ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε τη λίστα με τους 415 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, εν μέσω του ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Ο έλεγχος επί των συγκεκριμένων θα γίνει πλέον από τη ΓΓΔΕ, ενώ ο έλεγχος επί των δημοσίων υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν θα συνεχιστεί από το ΣΕΕΔΔ, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα. Ακόμη, θα ελεγχθούν 4.845 υπάλληλοι που παραμένουν στο Δημόσιο.