Εξακολουθεί να διχάζει την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. O υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο Διοικητήριο, στην Πρυτανεία, στο ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας».
«Είναι πέρα από κάθε λογική να θεωρείται ανελευθερία το γεγονός ότι για το Διοικητήριο, δεν μιλάμε για το εσωτερικό πανεπιστημιακό χώρο, για εκεί που βρίσκεται ας πούμε το campus του Πανεπιστημίου, όπου, τέτοια μέτρα ενδεχομένως να είναι και δυσκολότερα, αλλά μιλάμε για το Διοικητήριο του Πανεπιστημίου, την Πρυτανεία, είναι δυνατόν να είναι ανεξέλεγκτη, η είσοδος και η έξοδος απ’ αυτό το κτίριο και να μην υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του;» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η πρυτανεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι είναι πάντα ανοικτή σε διάλογο, παρατηρώντας ότι «διάλογος, όμως, προϋποθέτει ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα. Επίσης, θα πρέπει οι συνθήκες συζήτησης να ευνοούν τον διάλογο και όχι να θυμίζουν συνθήκες οχλοκρατίας».
Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρου Φορτσακη, με ομάδα φοιτητών, η οποία σημαδεύτηκε από ανάρτηση πανό μέσα στο γραφείο του. Σύμφωνα με την πρυτανεία, ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του ήδη πριν από την κανονική πραγματοποίησή της. Ο πρύτανης δέχθηκε, πάντως, τους φοιτητές και, «παρά την οχλαγωγία λόγω του μεγάλου αριθμού των παρισταμένων, άκουσε με υπομονή τα αιτήματά τους».
Ως προς το ζήτημα της φύλαξης, ο κ. Φορτσάκης «επανέλαβε τη βούληση των πρυτανικών αρχών να υπάρξει και στο ΕΚΠΑ ένα σύστημα που να μην υστερεί σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας και φύλαξης των μεγάλων πανεπιστημίων, σύμφωνα πάντα και με τον νόμο, και προς το πραγματικό συμφέρον όλων των συντελεστών της πανεπιστημιακής ζωής».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων, που επίσης συναντήθηκαν χθες με τον πρύτανη, επικαλούνται μαρτυρίες συναδέλφων τους, σύμφωνα με τις οποίες «η αστυνομία «επισκέφτηκε» τη Διεύθυνση Διοικητικού για να πάρει τις πρώτες καταθέσεις». Κατηγορούν, επίσης, τον πρύτανη ότι εμμένει στις θέσεις του περί ελεγχόμενης πρόσβασης στο κτίριο της πρυτανείας και πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν στο κεντρικό κτίριο μόνο με ειδική κάρτα. Οι φοιτητές δε θα εισέρχονται στο κτίριο. Προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς η πρόσβασή τους, ο πρύτανης προτίθεται να μεταφέρει υπηρεσίες που τους αφορούν σε άλλα κτήρια», αναφέρουν.