Στον καλό καιρό και τα self test οφείλεται η επιδημιολογική αποκλιμάκωση σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Όπως είπε στις 15 Ιουνίου θα πέσουμε από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εκτιμά ο ίδιος δεν θα φτάσουμε τα 2.000 σε εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τέλος του Μαΐου. «Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε μια ταχεία αποκλιμάκωση. Θα το δούμε και στις ΜΕΘ και στους νεκρούς. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα οφείλεται σε μεταλλάξεις και πλημμελή εφαρμογή μέτρων προστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις το καλοκαίρι που χαλαρώνουμε πιο πολύ ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται υποδόρια μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία όταν γυρίσουμε στις πόλεις και σε κλειστούς χώρους θα αρχίσουν να αναπτύσσονται» είπε.
Ωστόσο, επισήμανε ότι αν έχουμε χτίσει ένα τοίχος ανοσίας με τα εμβόλια μέχρι τότε αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά από την ανάπτυξη τους και αυτό το ποσοστό ανοσίας πρέπει να είναι πάνω από το 70%.
Μανωλόπουλος: Πιο αυξημένες οι θρομβώσεις σε νεότερα άτομα – γυναίκες κυρίως με Astrazeneca
Για τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Όπως ανέφερε είναι πιο αυξημένες οι θρομβώσεις σε νεότερα άτομα και σε γυναίκες κυρίως με Astrazeneca και πιο σπάνια με Johnson&Jonson.
Όπως επισήμανε δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με θρομβώσεις για τα εμβόλια MRNA και τα περιστατικά που έχουν προκύψει αφορούν νεαρά άτομα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ήταν επιβαρυμένα από κάποια νόσο. Μεταξύ άλλων τόνισε πως την μάσκα και τον ιό δεν θα την ξεφορτωθούμε αν δεν εμβολιαστούμε. «Πάμε καλά με τους εμβολιασμούς αλλά ο αριθμός πρέπει να αυξηθεί» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όσοι έχουν νοσήσει ήπια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο από την στιγμή που έχουν περάσει τα συμπτώματα και είναι αρνητικοί είπε, τονίζοντας ότι η οδηγία που έχει βγει σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις είναι για μία δόση. Όπως εξήγησε αν κάποιος έχει νοσήσει, η πρώτη δόση εμβολίου θα πιαστεί σαν δεύτερη. Σχετικά με το αν μειώνεται η αποτελεσματικότητα αν γίνει η 2η δόση του εμβολίου μετά από 8 βδομάδες επεσήμανε ότι είναι ίδια η αποτελεσματικότητα αν γίνει μετά από 8-12 εβδομάδες.