«Το λιγότερο που θα περίμενα από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη σήμερα θα ήταν να έχει το πολιτικό σθένος να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί αυτό το επαίσχυντο νομοθέτημα για την συνεπιμέλεια των τέκνων μεταξύ χωρισμένων γονέων» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγα λεπτά στη Βουλή όπου συνεχίζεται η συζήτησης του νομοθετήματος που έχει καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τίτλο: «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Πού είναι ο κ. Μητσοτάκης; Αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους. Οφείλει να έρθει εδώ και να απαντήσει, εάν όχι σε εμάς, τουλάχιστον στην κ. Κεφαλογιάννη που έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες του νομοσχεδίου ή στην κ. Γιαννάκου, η οποία στην ομιλία της κατήγγειλε συμφέροντα πίσω από αυτό το νομοσχέδιο».
«Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί φυγομαχεί ο πρωθυπουργός, γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κ. Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης; Γιατί προσβάλλει τις γυναικείες οργανώσεις, αλλά και όσους μπαμπάδες περίμεναν με σοβαρότητα από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημά τους;» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο διαμορφώθηκε με τη μορφή που έχει σήμερα το 1983. Αποτέλεσε υπόδειγμα για την εποχή του και έρχεται σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης να το αλλάξει αγνοώντας ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικούς φορείς, δικηγόρους, δικαστές και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Με το νομοσχέδιο μεταχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ των γονέων. Δεν είναι περιουσιακή διαφορά το παιδί. Θα πρέπει η γονική μέριμνα να κατανέμεται ισότιμα αλλά όχι εξίσου. Κάνετε λόγο για επιβολή εναλλασσόμενης κατοικίας. Τους ψυχικούς κινδύνους του παιδιού τους μετράτε ή βλέπετε το παιδί σαν μια βαλίτσα που μεταφέρεται από εβδομάδα σε εβδομάδα από το ένα σπίτι στο άλλο; Δεν μπορεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γονέας να είναι ευτυχισμένος εάν το παιδί είναι σε σύγχυση και δυστυχισμένο».
Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, του είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κάτι μαζί σας, αλλά εξέπεμπε και έναν μισογυνισμό η συμπεριφορά σας απέναντι στις συναδέλφους σας της ΝΔ Δεν μπορείτε να μιλάτε για δήθεν βιωματικές εμπειρίες που τις οδηγούν σε αυτά τα συμπεράσματα (σ.σ. εννοεί την κα Όλγα Κεφαλογιάννη και την κα Μαριέττα Γιαννάκου). Το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος, είναι αναχρονισμός. Όταν επιβραβεύετε τον γονέα που τραβάει βίαια το παιδί αντί για εκείνον που το αφήνει για να μην το πληγώσει, τότε κάτι σάπιο υπάρχει».