Η Κύπρος και η Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Διασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ)», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο πρόγραμμα θα συνεργαστούν το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Κυπριακού Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ως επικεφαλής εταίρος, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής μεθοδολογίας για την ανάπτυξη ΘΧΣ.
Ο ΘΧΣ είναι μια διαδικασία ανάλυσης και κατανομής χωρικά και χρονικά των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων. Η κατάληξη του, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κυριάκος Αλιούρης από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Κυπριακού Υπουργείου Συγκοινωνιών, «είναι ένα “θαλάσιο χωροταξικό σχέδιο”, στο οποίο αποτυπώνεται το όραμα κάθε κράτους για την αξιοποίηση και την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου του».
Η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού προκαλεί πληθώρα προβλημάτων,όπως συγκρούσεις δράσεων στη θάλασσα και σε παράκτιες περιοχές, ελλειμματική συνεργασία κρατικών υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος και αποτυχία αξιοποίησης συνεργειών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθεί μεθοδολογία εφαρμογής ΘΧΣ και πιλοτική εφαρμογή της για ετοιμασία θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων σε επιλεγμάνες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και η προετοιμασία των δύο χωρών για την επικείμενη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο (82/20014) για ΘΧΣ.
Στην διάρκεια του προγράμματος θα γίνουν μεταξύ άλλων:
– Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, με την συλλογή διαθέσιμων δεδομένων και πληροφοριών για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην θάλλασα και στο ευρύτερο θαλλάσιο περιβάλλον,
– Εμπλουτισμός /επικαιροποίηση των βάσεων δεδομένων με την συλλογή νέων πληροφοριών,
– Ανάπτυξη WebGIS ( ιστοσελίδα με εκτεταμένη κάλυψη χαρτών για τεχνικές εφαρμογές) και
– Μελέτη του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και εισηγήσεις για βελτίωση του.