Διήμερη επίσκεψη στο Τόκιο πραγματοποίησε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλος, στο πλαίσιο της οποίας είχε συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ. M. Kiuchi, τον Συμπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (Κeidanren) και Πρόεδρο του Ομίλου Sumitomo, Υ. Sato, και τον Γενικό Δ/ντή του Ομίλου Mitsui, κ. Τ. Yasunaga.
Στις συνομιλίες του, ο κ. Μίχαλος παρουσίασε τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις ευκαιρίες που αυτό συνεπάγεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στη δυνατότητα να καταστεί η χώρα μας επιχειρησιακός κόμβος για ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ Ευρώπη, τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη σημασία της συμπερίληψης ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών των ιαπωνικών ναυπηγείων, στη δυνατότητα να γίνει η ζώνη του Πειραιά περιφερειακός κόμβος για επισκευές πλοίων, καθώς και στις προοπτικές να αξιοποιηθεί για τη συμπαραγωγή τμημάτων πλοίων.
Στη συνάντησή του με τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κiuchi, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε την ανάγκη να τονωθεί το διμερές εμπόριο με ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και πρότεινε τρόπους για να αναστραφεί η παρατηρούμενη πτώση στις εισροές Ιαπώνων τουριστών. Ο ιάπωνας υφυπουργός υποσχέθηκε να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα για να προωθήσει τη συνεργασία στους τομείς που του πρότεινε ο κ. Μίχαλος.
Ειδικότερα στη συνάντησή του με τον Συμπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων (Κeidanren), Υ. Sato, ο οποίος είναιι και Πρόεδρος του Ομίλου Sumitomo, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα, που μπορεί να γίνει πύλη εισόδου των ιαπωνικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των tour operators, για να διαμορφωθούν πιο δελεαστικά πακέτα, προσαρμοσμένα στις προτεραιότητες των Ιαπώνων τουριστών, προκειμένου να αντιστραφεί η μείωση της εισροής τους στην Ελλάδα. Ο κ. Sato συμφώνησε να διαθέσει όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες που του παρουσίασε ο κ. Μίχαλος στα μέλη της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τον ρόλο της στις συνομιλίες για τη συμφωνία EPA (Economic Partnership Agreement) ΕΕ-Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Ελληνικής Προεδρίας.
Τέλος, στη συνάντηση με το Γενικό Διευθυντη του Ομίλου Mitsui – κύριοι τομείς ενασχόλησης τα ναυπηγεία και η ενέργεια – κ. Τ. Υasunaga, συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα της συμπερίληψης ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών των ιαπωνικών ναυπηγείων, η δυνατότητα να γίνει η ζώνη του Πειραιά περιφερειακός κόμβος για επισκευές πλοίων, καθώς και η προοπτική να αξιοποιηθεί για την συμπαραγωγή τμημάτων πλοίων. Ο κ. Μίχαλος παρουσίασε επίσης στο συνομιλητή του τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας – κομβικός ρόλος της Ελλάδας, αγωγός TAP, κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη – και τα επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης των υποδομών αποθήκευσης και μεταφόρτωσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Yasunaga εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό τομέα, ενώ υποσχέθηκε ότι ο σύνδεσμος του Ομίλου Μitsui στην Αθήνα θα έρθει σε επαφή με τις ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού.