Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία στην Ελλάδα, οι ενστάσεις του για την άρση των μέτρων αλλά και η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που διατηρεί με τον πρωθυπουργό από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έφεραν τον γνωστό καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα ξανά στο προσκήνιο σε μία κρίσιμη περίοδο που σύμφωνα με πολλούς η παρουσία του θα έδινε μία σημαντική ανάσα ανακούφισης στους πολίτες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο ίδιος συνειδητά έχει αποφασίσει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας μετά από μήνες υπερέκθεσης, ωστόσο οι κακές γλώσσες λένε ότι η σύγκρουση πολιτικής και επιστήμης στη λήψη αποφάσεων ευθύνεται για την αποχή του από τα ΜΜΕ.
Προειδοποίησε για 1.200 διασωληνωμένους τον Μάιο
Σε διάλεξη που έδωσε ο «εθνικός μας λοιμωξιολόγος» σε αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα “Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας” εξήγησε ότι η σταδιακή αποφόρτιση του συστήματος Υγείας έως τον Μάιο, θα οδηγήσει η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης του κορονοϊού Rt σε χαμηλά επίπεδα. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τους 1.200 διασωληνωμένους στις αρχές του επόμενου μήνα.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε έμφαση στη μείωση της μετάδοσης, λέγοντας πως – όταν ο δείκτης Rt βρεθεί στο 1,1 – ένας φορέας του ιού μπορεί να τον μεταδώσει σε 25 άτομα μέσα σε διάστημα 60 ημερών. Για την πορεία της επιδημίας, σημείωσε πως υπάρχει κούραση των πολιτών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα τέταρτο κύμα. Ο καθηγητής εμφανίστηκε θετικός στην εμφάνιση ανοσίας από τον πληθυσμό, λέγοντας πως αυτό θα επιτευχθεί (με εμβόλια ή νόσηση) όταν θα έχουν αντισώματα το 45% έως 85% των πολιτών. Αφού σχολίασε πως “ο ιός είναι εδώ για να μείνει”, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 9,87% των Ελλήνων είχαν ήδη ανοσία κατά του ιού στο τέλος του 2020.
Διαφωνία για το άνοιγμα των λυκείων – «Μούδιασμα» για το Πάσχα
Ενστάσεις διατυπώθηκαν για το επικείμενο καθολικό άνοιγμα των λυκείων την προσεχή Δευτέρα από ορισμένα μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και από τον επικεφαλής καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο αντίλογος είχε να κάνει με την αύξηση της κινητικότητας που θα συνοδευτεί από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία σε μία κρίσιμη φάση της πανδημίας, όπου η διασπορά είναι τεράστια και οι επιδημιολογικές ισορροπίες εύθραυστες. Για το λόγο αυτό, αντιπρότεινε να μετατεθεί χρονικά μία εβδομάδα το άνοιγμα των λυκείων, δηλαδή στις 19 Απριλίου, προκειμένου να υπάρχει ασφαλέστερη εικόνα σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα φέρει επιδημιολογικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η διαδημοτική κίνηση τα Σαββατοκύριακα. Διστακτικός όμως εμφανίζεται ο καθηγητής και για τις όποιες αποφάσεις σχετικά με το Πάσχα. Και αυτό γιατί εκτίμα ότι είναι πρόωρο να κάνει κάποιος προβλέψεις, τη στιγμή που η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική.
Οι πρωινές συσκέψεις στο Μαξίμου και η αποχή από τη δημοσιότητα
Κάθε πολιτική απόφαση στην διαχείριση της πανδημίας έχει αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Υπό το πρίσμα αυτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι εξαντλητικός στην ανάλυση των δεδομένων και συντηρητικός στις εισηγήσεις του. Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα συμμετέχει στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, όπου παραθέτει στον πρωθυπουργό όλα τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία που θα οδηγήσουν στην χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ενώ ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το αν λείπει από την ενημέρωση απάντησε: «Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση».