Τον απολογισμό του έργου του έκανε, σήμερα, ο απερχόμενος δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Λότζια παρουσία των συνεργατών του.

Ο κ. Κουράκης, που βρισκόταν στο τιμόνι του δήμου για 12 χρόνια, ανέφερε ότι «το Ηράκλειο άλλαξε πρόσωπο και οι πολίτες διάθεση, αναδείχτηκε η φυσιογνωμία του και η ιστορική του κληρονομιά, με σεβασμό στην παράδοση, στην ιστορία, στις ηθικές και πολιτιστικές του αξίες. Αν κάνει κανείς ένα “φλάς-μπακ” στο Ηράκλειο του πριν από το 2003, είναι σαν να βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια εντελώς άλλη πόλη», είπε ο απερχόμενος δήμαρχος.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τα Ενετικά Τείχη, τη Λεωφόρο Κνωσού, την Πεταλοειδή, τις Λεωφόρους Παπαναστασίου, Παρασκευοπούλου, Παραλιακή, Ούλαφ Πάλμε και Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία χαρακτήρισε ως «μερικά από τα πιο χτυπητά έργα που έχουν σφραγίσει την εικόνα της πόλης».

Ακόμη αναφέρθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, τις πεζοδρομήσεις την 25ης Αυγούστου, τα Ακτάρικα, το κτίριο της πλατείας Δασκαλογιάννη, τα βιοκλιματικά κτίρια σχολείων και νηπιαγωγείων καθώς και μια σειρά διανοίξεων και αναπλάσεων καθώς και κοινωνικές δράσεις, τα δίκτυα, τη στήριξη των κοινωνικών δομών και των κοινωνικών κινημάτων του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Κουράκης, από το 3ο ΚΠΣ έγιναν 99 έργα, από το ΕΣΠΑ 72, και 150 έργα από το 2011 έως το 2104 από ιδίους πόρους, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν 97 ώριμες μελέτες σε εξέλιξη, που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν από την επόμενη δημοτική Αρχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι «θα είμαστε όρθιοι και παρόντες από τη νέα μας θέση» και επανέλαβε όσα είχε πει για τις επιθέσεις που δέχτηκε κατά την προεκλογική περίοδο: «Δέχτηκα λάσπη, συκοφαντίες, ψευδείς ειδήσεις, ενώ οι μεθοδεύσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος δήμαρχος. Πρόσθεσε δε ότι το επόμενο διάστημα θα μιλήσει με αποκαλύψεις και συγκεκριμένα στοιχεία «για όλους εκείνους που τον λασπολόγησαν» διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι η κατάλληλη ώρα τώρα, αλλά θα έρθουν και οι αποκαλύψεις και θα τρίβετε τα μάτια σας».

Τέλος, είπε ότι θα συνεχίσει να είναι πάντα παρών, στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους.