Δεν βλέπουν σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό με τα περιστατικά θρομβώσεων οι ειδικοί, μετά το «μπλόκο» στους εμβολιασμούς που αποφάσισαν ευρωπαϊκές χώρες για προληπτικούς λόγους.
Υπενθυμίζεται ότι η Δανία, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 επικαλούμενες προληπτικούς λόγους. Σήμερα τις ακολούθησε η Βουλγαρία, ενώ η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εμβολιαστική εκστρατεία. Τέσσερις ακόμη χώρες – η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία – έχουν διακόψει τη χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.
Σκουτέλης: Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση πέραν της χρονικής
Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας-λοιμώξεων και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Αθανάσιο Σκουτέλη το ζήτημα προέκυψε από μερικά κρούσματα θρόμβωσης που συνέβησαν σε μερικές χώρες και συνδέθηκαν όχι όλα, με μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, έπειτα από προσεκτική έρευνα από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων βρέθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση μεταξύ εμβολίου και περιστατικών θρόμβωσης δεδομένου ότι ο αριθμός των περιστατικών είναι 30 στις 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Όπως είπε ο καθηγητής αυτός είναι «ένας αριθμός που είναι ίσος ή ίσως μικρότερος από τον αριθμό που αναμένει κανείς φυσιολογικά σε μια νόσο, η οποία είναι αρκετά συχνή. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση πέραν της χρονικής».
Παρ’ όλ’ αυτά έξι ευρωπαϊκές χώρες προληπτικά έβαλαν σε διαθεσιμότητα την πραγματοποίηση εμβολιασμών της συγκεκριμένης εταιρείας μέχρι τι ακριβώς θα γίνει.
«Είναι άδικο να ανακοπεί μια τόσο μεγάλη προσπάθεια από ένα γεγονός που δεν αποδεικνύεται επιστημονικά», είπε χαρακτηριστικά.
Αυστριακοί γιατροί: Εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί, θα έπρεπε να ήταν πολύ αισθητό αν υπήρχε μια σύνδεση
Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών πήξης και του εμβολιασμού του AstraZeneca, τονίστηκε με έμφαση σε σημερινή (12/3) συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «Η Αυστρία εμβολιάζει» στη Βιέννη.
«Στην Αγγλία δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, στην υπόλοιπη Ευρώπη πέντε εκατομμύρια, και θα έπρεπε να ήταν πολύ αισθητό αν υπήρχε μια σύνδεση», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες.
Από την πλευρά του, ο Χέρβιγκ Κόλαριτς, επιδημιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε το ιστορικό επίπτωσης στην ηλικιακή ομάδα από 20 έως 64 ετών, αναφέροντας ότι περίπου 130.000 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca.
Αν συγκρίνει κανείς αυτή την ομάδα, με 130.000 ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τότε, ανάμεσά τους, στη βάση της στατιστικής, 3,7 πρόσωπα θα είχαν υποστεί θρομβοεμβολικό συμβάν, ανέφερε ο ίδιος.
«Αυτό συμβαίνει επίσης στον φυσιολογικό, μη εμβολιασμένο πληθυσμό, δεν είμαστε πάνω από την αιτιακή επίπτωση, σε όλη την Ευρώπη μετά τον εμβολιασμό πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής μόνο σε 30 ανθρώπους, και επίσης ο υπολογισμός της θνησιμότητας δεν δίνει καμία ένδειξη ότι συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε ο Χέρβιγκ Κόλαριτς.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Τόμας Σέκερες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής διερεύνηση των περιστατικών, σημειώνοντας ότι μία σύνδεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά εκατό τοις εκατό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χέρβιγκ Κόλαριτς, το γεγονός είναι, ότι «εάν αναστείλουμε τον εμβολιασμό με την AstraZeneca στην Αυστρία, θα έχουμε μεγαλύτερο κενό και δεν θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους».
«Αυτό θα σήμαινε μεγάλο αριθμό μολύνσεων και θανάτων, και άρα θα πρέπει πάντα να γίνεται εκτίμηση κινδύνου-οφέλους, η οποία σε αυτήν την περίπτωση κλίνει σαφώς υπέρ του εμβολιασμού με AstraZeneca», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι, στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας προφανώς την κριτική που ασκείται και στη χώρα του για το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε, για μία ακόμη φορά, ότι θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτής της εταιρείας.
Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι «όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου».