Την παράσταση του lockdown ζητούν οι επιστήμονες δείχνοντας την ανησυχία του για την πορεία του κορονοϊού. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αλλά και για τον αριθμό των κρουσμάτων που παραμένει υψηλός.
Γώγος: Μπορεί να χρειαστεί παράταση του lockdown
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση μίας εβδομάδας για το lockdown, επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους.
Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.
Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορονοιός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.
Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.
Παυλάκης: Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα
Την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα σχολίασε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προτείνοντας ένα «τίμιο lockdown 2 εβδομάδων».
«Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα σωστά. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τα πάμε καλύτερα. Το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος. Τα μέτρα δουλεύουν, αν δεν υπήρχαν θα υπήρχε τεράστιο κύμα. Χρειάζεται ακόμα πειθαρχία, η επιδημία θα κοπάσει» υποστήριξε.
Ο κ. Παυλάκης πρότεινε «ένα τίμιο lockdown δύο εβδομάδων, να κρατηθεί από όλους. Αν πέσουν θεαματικά τα κρούσματα μπορούμε να προσδοκούμε ένα διστακτικό άνοιγμα το Πάσχα».
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση το Πάσχα ο γιατρός είπε χαρακτηριστικά «ξεχάστε την, αν δεν πέσουν τα κρούσματα η εστίαση θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα».
Για τα σχολεία είπε ότι «αν πει η κυβέρνηση ότι θα ανοίξει τα σχολεία υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι».
Σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Παυλάκης είπε ότι οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα στα τέλη Απρίλη και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι να τα πάμε καλύτερα.
Τζανάκης: Δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 2.500 τη μέρα
Την πιθανότητα τα ημερήσια κρούσματα μέχρι τις 10 Μαρτίου να ξεπεράσουν τα 2.500 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας τη Δευτέρα (1/3) στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέρες που (τα κρούσματα) θα είναι πάνω από 2.500».
Όπως προέβλεψε η Αττική «θα περάσει δύσκολα και αυτή τη βδομάδα».
«Η τωρινή εβδομάδα που ξεκινάει είναι πολύ σημαντική. Αν δούμε τιμές που ξεπερνούν τις δυόμιση χιλιάδες και πλησιάζουν τις τρεις ενδεχομένως να υπάρξει σκέψη για άλλη μία εβδομάδα lockdown» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στις ΜΕΘ, ανέφερε ότι «τις πρώτες μέρες αυτής της εβδομάδας θα περάσουμε τα 400 (κρεβάτια) και θα βαδίσουμε προς τα 430 προς το τέλος της εβδομάδας».
«Τη μεγάλη πίεση δεν την είδαμε ακόμη και θα τη δούμε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας» είπε.
Όσο προχωράει ο εμβολιασμός και ζεσταίνει ο καιρός, θα πάμε σε μία κατάσταση πιο ομαλή, ίσως με κάποια εστιασμένα μέτρα απομόνωσης σε συγκεκριμένες περιοχές, «αν υπάρξει πρόβλημα» δήλωσε.
Τέλος, εκτίμησε πως από τα μέσα Απριλίου η χώρα θα βγει σε ένα ξέφωτο.
Υφυπουργός Υγείας: Πιθανή η παράταση του lockdown μέχρι την Καθαρή Δευτέρα
Εκτός από τους επιστήμονες ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown μέχρι την Καθαρή Δευτέρα άφησε και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
«Αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε πως η παράταση του lockdown θα κριθεί την Παρασκευή.
«Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους» ανέφερε η Ζωή Ράπτη.
«Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας… Έχουμε φτάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 960.000 εμβολιασμούς» επεσήμανε.
«Δύσκολη η εβδομάδα για τα νοσοκομεία»
«Τα νοσοκομεία μας έχουν αυτή τη στιγμή ασφυκτική πίεση έχουμε μπροστά μας μιας δύσκολη εβδομάδα. Χθες έγιναν περίπου 26.000 τεστ και είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες πόλεις, η Αττική έχει 569 κρούσματα, που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα έχει αυξημένη ανάγκη σε κλίνες» είπε η υφυπουργός.
Όπως τόνισε «θα προσθέσουμε κλίνες παραχωρημένες από το στρατό στο ΝΙΜΤΣ, 120 κλίνες (και ΜΕΘ) για περιστατικά non COVID, θα συνεργαστούμε και με τον ιδιωτικό τομέα εφόσον κι όταν χρειαστεί, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία να πάρουν περιστατικά non COVID και ΜΕΘ nov COVID. Πρέπει το ΕΣΥ να ενισχύεται και θα ενισχύεται καθημερινά. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δίνουν καθημερινά περισσότερες κλίνες για COVID για να ανταποκριθεί το σύστημα».
«Είμαστε προς το τέλος μια δύσκολης περιόδου. Εκτιμώ ότι αν όλοι συστρατευθούμε, στη γραμμή ότι έχουμε λίγο ακόμα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία (της αγέλης) σε μια πολύ μεγάλη μερίδα του ευάλωτου πληθυσμού αυτό μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι αρχές Μαΐου μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα βγούμε από το τελευταίο λοκντάουν» δήλωσε η κ. Ράπτη.
«Ο μεταλλαγμένος ιός προσβάλλει ταχύτερα συμπολίτες μας, σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πολίτες κάτω των 50 ετών» είπε κλείνοντας τη συνέντευξή της η υφυπουργός.