Έντονες αντιδράσεις στις διοικήσεις των ΑΕΙ αλλά και ανησυχία για τη λειτουργία τους προκαλεί η περαιτέρω μείωση των προϋπολογισμών τους κατά 29% για το οικονομικό έτος 2015, η οποία ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η συνολική μείωση τη διετία 2013-15 τείνει στο 50% ενώ «οι νέες μειώσεις θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων κάνει εκτενή αναφορά και στο μέτρο των μετεγγραφών για τις οποίες δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας ότι η απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων θα είναι διαπιστωτικη. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «το μέτρο αυτό θα θίξει τα Κεντρικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά Τμήματα ενώ θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας, οι οποίες ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με τη μεταφορά των λιγοστών πιστώσεων των μετεγγραφομένων φοιτητών, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί το Υπουργείο να μην προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις για επιπλέον μετεγγραφές και ζητά διαβούλευση ώστε να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων προτείνοντας οικονομικά κίνητρα στο σκέλος της σίτισης και της στέγασης.
Παράλληλα κοινή ανακοίνωση για το θέμα της μείωσης των προϋπολογισμών τους εξέδωσαν οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς τονίζουν ότι οι απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον προϋπολογισμό του 2015 θα έχει ως αποτέλεσμα η συνολική μείωση τη διετία 2013 – 2015 να ανέρχεται στο 36,66% για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και 48,19% για το Πολυτεχνείο Κρήτης αντίστοιχα και τούτο ενώ ο αριθμός εισακτέων έχει αυξηθεί κατά το διάστημα αυτό σε ποσοστό άνω του 25% για το Πανεπιστήμιο και 35% για το Πολυτεχνείο.
Οι Πρυτάνεις με την επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας επισημαίνουν ότι τους ζητείται να υποστούν μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος (2014-2015) μειώσεις 23-25% στον τακτικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει συνολική μείωση κατά 15% στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για το διάστημα της τετραετίας 2014-2018 (από 4.540 εκ. ευρώ το 2014 σε 3.870 εκ. ευρώ το 2018).
«Ζητάτε, τέλος, από τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης να υποβάλουν μειωμένο προϋπολογισμό για το 2015, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του έτους 2014 ήταν ήδη ελλειμματικός, καθιστώντας απαραίτητη τη χρήση κονδυλίων του αποθεματικού του Ειδικού Λογαριασμού για τον ισοσκελισμό του» τονίζουν οι πρυτάνεις ενώ κλείνουν την επιστολή τους υπογραμμίζοντας ότι «με βάση τα παραπάνω, είναι νομίζουμε σαφές, ότι το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης αδυνατούν να συντάξουν και να υποβάλουν προϋπολογισμό με την επιχορήγηση που προτίθεστε να διαθέσετε για τον Τακτικό Προϋπολογισμό τους».