Στη σύλληψη δύο επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού στο Ηράκλειο, προχώρησαν οι αστυνομικοί με την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος.
Πρόκειται για ένα αντρόγυνο που είναι ιδιοκτήτες τριών εταιρειών που διαχειρίζονταν ξενοδοχειακές μονάδες και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων.
Από την έρευνα προέκυψε ότι το ύψος των εσόδων που δεν είχαν δηλώσει και οι αναλογούντες φόροι ξεπερνούν σε αξία τα 10.000.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί εντόπισαν οργανωμένο λογιστήριο, στο οποίο τηρούνταν τα βιβλία των τριών εταιριών του 64χρονου, καθώς και της 57χρονης συζύγου του.
Ειδικότερα, στο λογιστήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πειστήρια έγγραφα, που αφορούσαν τις εξής εταιρείες των δύο συλληφθέντων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού:
• Ανώνυμη Εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας ανήκουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.
• Ανώνυμη Εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, στην διαχείριση της οποίας υπάγονται τρία ξενοδοχεία και 89 οχήματα και ανώνυμη εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων ιδιοκτησίας της, με στόλο που ξεπερνά τα 1.000 οχήματα.
Όπως προέκυψε, σε βάρος της πρώτης έχουν επιβληθεί, από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης του Υπουργείου Οικονομικών, κατασχετήρια στα χέρια πελατών, πιστωτικών ιδρυμάτων και ενοικιαστών, καθώς η εταιρεία είχε βεβαιωμένες οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, αρχικού ποσού 5.000.000 ευρώ.
Ο 64χρονος, ως πρόεδρος της ανωτέρω εταιρείας, με σκοπό να αποκρύψει τα έσοδά της και να αποφύγει την, υπέρ του Δημοσίου, κατάσχεσή τους από τους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, προέβη στη σύναψη σχετικού συμφωνητικού με την – αδρανή μέχρι εκείνη τη στιγμή – δεύτερη Ανώνυμη Εταιρεία, διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας ήταν η 57χρονη σύζυγός του, προκειμένου να αναλάβει η δεύτερη εταιρεία την πλήρη διαχείριση της πρώτης.
Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία του 64χρονου συνέχιζε ουσιαστικά να εκμεταλλεύεται τις τρεις, μεγάλης επισκεψιμότητας ξενοδοχειακές μονάδες της, όμως τα προερχόμενα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έσοδα δεν πιστώνονταν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί υπέρ του Δημοσίου, αλλά σε αυτούς της εταιρείας της συζύγου του, η οποία εμφανίζονταν τυπικά ως διαχειρίστρια.
Μετά από ενδελεχή επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων, που συλλέχθηκαν και αφορούν στο σύνολο των εταιρειών, διαπιστώθηκε, εκτός από την προαναφερθείσα απάτη σε βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, πλήθος ποινικών και διοικητικών παραβάσεων, σε βάρος των ελεγχθέντων εταιρειών, ενώ προέκυψε ότι το ύψος των εσόδων που δεν είχαν δηλωθεί και οι αναλογούντες φόροι ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ.
Αναλυτικά, για το ελεγχόμενο διάστημα διαπιστώθηκαν επιμέρους παραβάσεις για έκδοση εικονικών τιμολογίων, μη απόδοση ΦΠΑ και μη καταχώρηση παραστατικών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.