Την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορούν στο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, ζητά η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ) της πόλης, με επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μανιάτη. ‘Οπως υποστηρίζει, το σχέδιο νόμου βρίθει αντιφάσεων και ατελειών, οι οποίες -εφόσον αυτό ψηφιστεί- θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο, «αγκάθι» αποτελεί το γεγονός ότι το νέο ρυθμιστικό σχέδιο συντάχθηκε με δεδομένα τής προ κρίσης περιόδου. Επιπλέον, σε αυτό υπάρχουν πολλές βασικές διατάξεις, που αναφέρονται ουσιαστικά στην εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως …καταργείται με το νόμο 4350/2014, με ημερομηνία 30.06.2014.

Επιπλέον, η αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει πια την αρμοδιότητα σύνταξης και αναθεώρησης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, προχωρά στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου. Το περιφερειακό πλαίσιο κυρώνεται με Υπουργική Απόφαση και είναι υπερκείμενο του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης, το οποίο, εάν ψηφιστεί, θα έχει ισχύ νόμου. «Το παράδοξο, αλυσιτελές και αντιφατικό συνίσταται στο γεγονός ότι ένας υπερκείμενος σχεδιασμός έχει νομικά ελάσσονα ισχύ έναντι του υποκείμενου», σημειώνει ο κ.Μπακατσέλος.