Επαινετικά σχόλια, αλλά και επικρίσεις καταγράφονται για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με την εμπορία ανθρώπων.
Η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης και προορισμού -και για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χώρα προέλευσης- για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και καταναγκαστικής εργασίας, καθώς και για άνδρες που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, σημειώνεται στην έκθεση.
Οι αναφορές για την Ελλάδα είναι πανομοιότυπες με τις περσινές και η χώρα μας παραμένει στην ίδια κατηγορία αξιολόγησης (Tier 2).
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, μερικές γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Γεωργίας), τη Νιγηρία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κίνα και ορισμένες χώρες της Αφρικής «υπόκεινται σε σωματεμπορία στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «θύματα καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα είναι κυρίως παιδιά και άνδρες από το Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία και την Πολωνία».
Σύμφωνα με την αστυνομία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) τονίζεται στην έκθεση, έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των παιδιών Ρομά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τα οποία «υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία» στην Ελλάδα από μέλη των οικογενειών για να πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές.
Επίσης, αναφέρεται ότι γυναίκες μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και μετά «υποβάλλονται σε σωματεμπορία» στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, και γυναίκες μεταφέρονται μέσω Ελλάδας για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι αρχές εντόπισαν δυο έλληνες πολίτες ως θύματα σωματεμπορίας, ενώ αιτούντες άσυλο από Μπαγκλαντές, Ινδία και Πακιστάν γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από διακινητές και δράστες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, εταιρείες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, καθώς και άλλες μικρές επιχειρήσεις χρησιμεύουν για «ξέπλυμα χρήματος».
Οι συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας. Ωστόσο», όπως υπογραμμίζεται, «καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στην εφαρμογή του σχεδίου (κατά της εμπορίας ανθρώπων)».
Ακόμα, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση είναι πιο αυστηρή» απέναντι στους δράστες, σε σύγκριση με την προηγούμενη αναφορά, έχει βελτιώσει τις διαδικασίες αναγνώρισης των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και υιοθέτησε νέα νομοθεσία για τη θέσπιση Εθνικού Συντονιστή για την εμπορία ανθρώπων. Οι ελληνικές αρχές, σημειώνεται στη συνέχεια, προχώρησαν σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων κατά το 2013 και έκαναν σημαντικές ενέργειες για την περαιτέρω εκπαίδευση μελών της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος σε πτυχές που αφορούν την εμπορία ανθρώπων.
Όπως για κάθε χώρα, στην έκθεση καταγράφονται «συστάσεις» προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σωματεμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται: αποτελεσματικότερη εκπαίδευση αξιωματικών επιβολής του νόμου, βελτίωση του ελέγχου διακίνησης αιτούντων ασύλου, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων νόμιμων υπηρεσιών για τα θύματα, ενίσχυση των διαδικασιών δίωξης και καταδίκης των δραστών, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων που φέρεται να εμπλέκονται σε περιπτώσεις σωματεμπορίας.
Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στη συνεργασία των αρχών με ΜΚΟ για τη διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων σωματεμπορίας, καθώς και για την εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας θυμάτων.
Αναφορά γίνεται και σε συγκεκριμένα γεγονότα και σε περιπτώσεις διερεύνησης «διαφθοράς μεταξύ αστυνομικών», ενώ καταγράφονται και επιτυχίες της αστυνομίας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με έρευνες σε Ρουμανία, Αλβανία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Βουλγαρία. Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση, οι ελληνικές αρχές έσωσαν 18 θύματα σωματεμπορίας και καταναγκαστικής εργασίας από ένα μεγάλο διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.
Τέλος, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας καταβάλλει «συνεχείς προσπάθειες» για την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων και ότι χορήγησε παρόμοιο αριθμό αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς θύματα εμπορίας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, τονίζεται ότι η κυβέρνηση συνέχισε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
«Η φετινή έκθεση αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εμπορίας ανθρώπων» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία αναφέρεται ότι η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία είναι μεταξύ των χωρών που κάνουν ελάχιστες προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Στην έκθεση αξιολόγησης των προσπαθειών της κάθε κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων η κατηγορία Tier 3 είναι η χαμηλότερη κατάταξη και συμπεριλαμβάνονται 23 χώρες.