Λίγο κάτω από τα 300 είναι τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, σαφώς μειωμένα από τα πάνω από 400 που ανακοινώνονταν τις προηγούμενες ημέρες.

Από τα 295 νέα κρούσματα, τα 48 συνδέονται με γνωστές συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.652.

Οι διασωληνωμένοι είναι 91, ενώ 240 ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ.

Οι θάνατοι από covid-19 στη χώρα έφτασαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τους 456. Τουλάχιστον εφτά καταγράφηκαν έως χθες το απόγευμα. Είχε προηγηθεί την Κυριακή το σοκ με τους 13 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα

– 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

145 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας.

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας.

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή.

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

– 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

Εξαδάκτυλος: To 40-60% όσων εισέρχονται στις ΜΕΘ δεν τα καταφέρνει

Για τα κρούσματα κορονοϊού που αυξάνονται στη χώρας μας αλλά και για όσους νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μίλησαν σε τηλεοπτική τους συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (12/10) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας.

Αναφερόμενος στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε: «Δεν εξαντλήθηκε η δυναμικότητα των κλινών σε ΜΕΘ που διατίθενται για Covid εντός του συστήματος. Υπάρχουν εφεδρείες εντός συστήματος, αλλά και εφεδρείες εκτός συστήματος».

Εξήγησε δε, πώς ο αριθμός των ΜΕΘ, μπορεί ανά πάσα ώρα να αλλάξει, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ΜΕΘ που χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες να δίδονται σε ασθενείς για κορονοϊό.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε σε στατιστικά σχετικά με όσους νοσηλεύονται με κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Κάποιοι φαντάζονται ότι αν είχαμε πολλές χιλιάδες κρεβάτια εντατικής, θα ήταν η λύση του προβλήματος. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γεμίζουν τα κρεβάτια της εντατικής, γιατί οι ασθενείς που εισέρχονται στην εντατική για Covid, σε ένα ποσοστό 40-60%, δεν τα καταφέρνει. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μην φτάνουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Αυτός είναι ο διεθνής μέσος όρος και σε αυτόν είμαστε κι εμείς» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

Και συνέχισε: «Μέχρι στιγμής, σε 7 μήνες, χάσαμε 449 ανθρώπους. Από τις ΜΕΘ βγήκαν 238. Το πρόβλημα της ασθένειας είναι ότι μεταδίδεται εύκολα, ύπουλα αλλά και από ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα».