Για ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των περικοπών λόγω κρίσης και της αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κάνει λόγο έρευνα του πανεπιστημίου Πόρτσμουθ, την οποία παρουσιάζει η βρετανική Guardian. Σύμφωνα με τη μελέτη, 551 άνδρες αυτοκτόνησαν το διάστημα 2009-2010 «αποκλειστικά εξαιτίας της λιτότητας».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έρευνα, κάθε πτώση 1% στις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα, οδηγεί σε αύξηση των ανδρικών αυτοκτονιών κατά 0,43%. Μετά την επεξεργασία άλλων πιθανών αιτιών αυτοκτονίας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 551 άνδρες αυτοκτόνησαν «αποκλειστικά εξαιτίας της λιτότητας» από το 2009 ως το 2010, δηλώνει στη Guardian ο Νικόλαος Αντωνακάκης, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Πρόκειται για περίπου έναν άνθρωπο την ημέρα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το 2010 σημειώθηκαν περίπου δύο αυτοκτονίες την ημέρα, οι μισές εξ αυτών οφείλονταν στη λιτότητα», σημειώνει ο κ. Αντωνακάκης.
Αν και έχουν γίνει έρευνες σχετικά με την επίδραση που έχει στην υγεία η αρνητική οικονομική πρόοδος, υπήρχε ένα κενό για τη σχέση των περικοπών δαπανών με την υγεία, γράφει η Guardian. Ο Αντωνακάκης, καθώς και ο επίσης συγγραφέας της έρευνας, Άλαν Κόλινς, δηλώνουν στην εφημερίδα πως ένιωσαν μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσαν πόσες αυτοκτονίες συνδέονται με την λιτότητα, καθώς και πόσο ξεκάθαρη ήταν η σύνδεση μεταξύ των δύο.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας λόγω της λιτότητας αντιμετώπισαν οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών, ο πιο ευπαθής πληθυσμός στο να υποστεί περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του.
Επόμενο βήμα των δύο ερευνητών είναι να μελετήσουν την αντίστοιχη σχέση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.
Η έρευνα κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την σημαντική αύξηση (200%) των μολύνσεων από το ιό ΗIV στην Ελλάδα από το 2011, καθώς ο προϋπολογισμός για την πρόληψή του μειώθηκε. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μετά από δεκαετίες.