Πριν ληφθεί η απόφαση περί αναβολής σύγκλησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδοςπου ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έπεσαν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις στο τραπέζι.

Εξαρχής σχεδόν άπαντες ομονοούσαν ότι δεν θα έπρεπε να συγχρωτιστούν σε τέτοιες εποχές 80 ανώτατοι ιεράρχες από όλη την Ελλάδα στη μονή Πετράκη, στο κέντρο δηλαδή της Αθήνας που καταγράφει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όταν μάλιστα κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι μεγάλης ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος είχε ζητήσει εδώ και μέρες από τους ιεράρχες να διατυπώσουν εγγράφως την άποψή τους αναφορικά με το εάν επιθυμούν την μετάθεση της συνεδρίασης ή την πραγματοποίηση της κανονικά. Με συντριπτική πλειοψηφία προτάθηκε η αναβολή.

Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος όμως κατέθεσε μια αντιπρόταση: Να συγκληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όχι όμως στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη.

«Φρονώ όμως ότι η ματαίωσις ή μετάθεσις δι’ ευθετώτερον χρόνον θα προκαλέσουν μείζονα προβλήματα εν τη Εκκλησία, επίσης δε ότι και ο διά την συνέλευσιν ορισθείς τόπος, το Διορθόδοξον δηλαδή Κέντρον εν τη Ιερά Μονή Πεντέλης, δεν αποτελεί την καλυτέραν δυνατήν λύσιν» έγραψε μεταξύ άλλων στον κ. Ιερώνυμο, προσθέτοντας θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι ιεράρχες σε κάποιον ευρύχωρο ιστορικό Ναό όπως του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα δε εξέφρασε την επιθυμία να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και η συζήτηση που αφορά τις ενέργειες των Σκοπίων για τη λύση του εκεί εκκλησιαστικού ζητήματος.

Μια ακόμη πιο πρωτότυπη πρόταση που υποβλήθηκε ήταν αυτή του μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμου. Πρότεινε να γίνει μια συνεδρίαση της Ιεραρχίας στη Μονή Πετράκη και εάν δεν μαζευτούν αρκετοί ιεράρχες και δεν υπάρχει απαρτία, τότε να αποφασιστεί η μετάθεση των συνεδριάσεων.