Υποχρεωτικές μετακινήσεις εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες με κοινωνικά κριτήρια αλλά και ριζική αναδιοργάνωση των δομών που εποπτεύουν τις δασικές περιοχές ανά την επικράτεια χωρίς να περιλαμβάνει τις απολύσεις προσωπικού, προβλέπει το πόρισμα επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους οι 2.937 εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες, εκ των οποίων 1.813 δασοφύλακες, 442 δασοπόνοι και 682 δασολόγοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα υποχρεωτικής μετακίνησης για τη στελέχωση των υπηρεσιών που έχουν καταγραφεί ανά την επικράτεια με ελλείψεις προσωπικού, στη βάση κοινωνικών κριτηρίων.
Συγκεκριμένα θα προταχθούν οι νεότεροι υπάλληλοι χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και κατόπιν όσοι διαθέτουν οικογένεια προκειμένου να μετακινηθούν ανά την επικράτεια, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας και στην άγονη γραμμή της νησιωτικής Ελλάδας, που έχουν καταγραφεί ανάγκες προσωπικού.
Παράλληλα αναφέρει αναλυτικά τις 101 εργασίες που πραγματοποιούν οι δασικές υπηρεσίες και έχει καταγράψει πόσοι υπάλληλοι ανά ειδικότητα χρειάζονται ανά δασαρχείο προκειμένου να είναι επαρκές το ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τη μελέτη που ενσωματώνεται στο πόρισμα έχει καταγραφεί πλεονάζον προσωπικό στα δασονομεία της Βόρειας Ελλάδας και ελλείψεις στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα καθώς και στα νησιά.
Στο πόρισμα δεν γίνεται αναφορά για απομακρύνσεις προσωπικού αλλά μόνο για μετακινήσεις παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση για κατάργηση οργανικών θέσεων και απολύσεις εργαζομένων από τις δασικές υπηρεσίες.