Τσεκ των 1.200 δολαρίων λαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλον Βολιώτες ως βοήθημα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου. Οι επιταγές, στις οποίες απεικονίζεται το άγαλμα της ελευθερίας, έχουν την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού μέσω Ελληνικών Ταχυδρομείων!
Τις προηγούμενες ημέρες η είδηση ότι τα περιβόητα τσεκ δεν λαμβάνουν μόνο Αμερικανοί πολίτες αλλά και Αυστριακοί είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις στήλες των «παράξενων», περισσότερες από 100 τέτοιες επιταγές με την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ εξαργυρώθηκαν σε τράπεζες της Αυστρίας.
Φαίνεται, όμως, ότι η υπερατλαντική αποστολή επιταγών είχε, μεταξύ άλλων, παραλήπτες και στον Βόλο.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα 72χρονου Βολιώτη. Ο Ν.Π. έλαβε την επιταγή του τις προηγούμενες ημέρες μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Ο φάκελος, στον οποίο εσωκλειόταν το τσεκ είχε το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του ενώ ως αποστολέας εμφανιζόταν η αρμόδια διεύθυνση του αντίστοιχου υπουργείου Οικονομικών στις ΗΠΑ.
Ανοίγοντας τον φάκελο ο 72χρονος βρήκε διπλή επιταγή, μία δική του και μία της συζύγου του. Πρόκειται για επιταγές ύψους 1.200 δολαρίων (στον καθένα), που φέρουν την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου, οι οποίες στάλθηκαν σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες και όχι μόνο, ως βοήθημα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.
«Αυτά τα χρήματα μου ήρθαν κουτί! Ήταν δώρο. Χρωστούσαμε με τη σύζυγό μου ένα ποσό, το οποίο επιστρέψαμε και μας έχουν περισσέψει κιόλας για να καλύψουμε ανάγκες μας», είπε ο ίδιος. Ο Ν.Π. εξαργύρωσε την επιταγή του προ ημερών στην Τράπεζα Πειραιώς, που ήταν και το μοναδικό κατάστημα, που, όπως σημείωσε, δέχθηκε το τσεκ και να του πιστώσει τα χρήματα στον λογαριασμό του. Συνολικά εισέπραξε 1.960 ευρώ μετά τη μετατροπή του νομίσματος και τις κρατήσεις που έγιναν.
Η εξήγηση για τα χρήματα
Η αποστολή των επιταγών σε πολίτες εκτός Αμερικής φαίνεται να έχει γίνει μέσω του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης (του αντίστοιχου ΑΜΚΑ δηλαδή) για πολίτες που εργάστηκαν έστω και για λίγα χρόνια στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον Ν.Π. ο ίδιος πήγε στην Αμερική το 1970 προκειμένου να εργαστεί σε θέση που του εξασφάλισε ο αδερφός του που ήταν οικονομικός μετανάστης στις ΗΠΑ σε εταιρεία αλουμινίου. Δέκα χρόνια διέμεινε και εργάστηκε στην Αμερική. Εκεί γνώρισε την σύζυγό του που έλκει την καταγωγή της από την Κάλυμνο, παντρεύτηκαν και απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Επέστρεψαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Βόλο, όπου έκαναν και δεύτερο παιδί.
Η οικογένεια διαμένει από τα τέλη του 1979 αρχές 1980 στον Βόλο, φαίνεται όμως ότι η δεκαετία της εργασιακής τους ζωής στις ΗΠΑ δεν σβήστηκε από τα προγράμματα τήρησης αρχείων των αμερικανικών αρχών. Μάλιστα ο Ν.Π. εξακολουθεί να λαμβάνει μικρό ποσό, περίπου 350 δολάρια τον μήνα ως σύνταξη για τη δεκαετία που εργάστηκε στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο του μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης στην αμερικανική ιστορία η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να στείλει επιταγές βοηθήματα των 1.200 δολαρίων σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως και 75.000 δολάρια και των 2.400 δολαρίων σε ζευγάρια εργαζομένων με διπλάσιο ετήσιο εισόδημα.
Κάποιες από αυτές έφθασαν από την άλλη άκρη της Γης και στον Βόλο δίνοντας οικονομική ανάσα στους παραλήπτες τους.