Σήμερα το μεσημέρι θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, που θα λειτουργήσουν ξανά από την 1η Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 11 Μαΐου επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και στις 18 Μαΐου οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και των Γυμνασίων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και συνεργατών του πρωθυπουργού και αφού είχε πλέον στα χέρια του τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που συνεδρίασε στις έξι το απόγευμα.
Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:
- οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
- οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
- οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.
Στην ενημέρωση σήμερα των πολιτικών συντακτών από τον κ.Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει μάλιστα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, καθώς οι τελευταίοι υπάγονται στους δήμους και άρα στο Εσωτερικών και όχι στο Παιδείας.
Με την επιστροφή και των παιδιών του δημοτικού στα σχολεία, ανοίγεται ο δρόμος για να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι γονείς στην εργασία τους.
Η εισήγηση των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων ήταν θετική, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας εξελίσσεται ομαλά, όπως τόνισε εξάλλου χθες, ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η φάση του ανοίγματος για δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων είχε αναφερθεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπαιδευτικούς για την εκπαιδευτική τηλεόραση την Παρασκευή στην οποία ανέφερε: «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το παιδί στην τάξη, γι’ αυτό και σταδιακά έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή στα σχολεία, τώρα που επιδημιολογικά οι ειδικοί μας επιτρέπουν να το κάνουμε, αλλά πάραυτα μάθαμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης και για τη σημασία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση παρέχοντας εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό».
Τι λένε οι επιστήμονες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων
Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως μετά το άνοιγμα του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου, τα δεδομένα που συγκέντρωσαν έδειξαν πως η πανδημία εξελίσσεται ομαλά και γι’ αυτό έδωσαν θετική εισήγηση στο άνοιγμα των δημοτικών, αλλά και των νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών.
Όπως τόνισε η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία ήταν ομόφωνη και πλέον οι μικροί μαθητές ετοιμάζονται για την επιστροφή τους στα θρανία, η οποία θα γίνει υπό το ίδιο «καθεστώς» που ισχύει και στα λύκεια και τα γυμνάσια, με μαθήματα όπου στην τάξη θα βρίσκονται ως και 15 μαθητές-μαθήτριες.
«Ήταν ομόφωνη απόφαση. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία, πρέπει να αποφασίσουμε πότε: Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, έχουμε ένα πολύ κάλο R0 -από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο», τόνισε αρχικά ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο, μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως, μέρα παρά μέρα».
Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος-υποπτέραρχος Δ. Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση της Κυριακής ανέφερε σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες ότι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.
«Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν. Επιδημιολογικά είμαστε πολύ καλά, το R0 είναι πολύ κάτω από 1. Δεν είναι επιδημιολογικό το θέμα μας. ο ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο θα είναι πλήρως ασφαλές», είπε αρχικά ο κ. Χατζηγεωργίου, ωστόσο στη συνέχεια παρέθεσε τρία επιχειρήματα που οδηγούν τους επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο» για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων:
- Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν
- Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρές
- Δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση του ιού είναι μικρός.