Ηλεκτρονική βάση δεδομένων έθεσε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Κατερίνης που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη βοήθεια για ανασφάλιστους πολίτες αλλά και για τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία όλης της χώρας.
Οι χρήστες μπαίνοντας στη διεύθυνση ecss2006.com μπορούν να αναζητήσουν το φάρμακο που χρειάζονται.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια βάση δεδομένων στην οποία έχουν καταχωρηθεί μέχρι στιγμής 4.903 φαρμακευτικά σκευάσματα και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αναζήτηση πληκτρολογώντας ή την εμπορική ονομασία ή τη δραστική ουσία ή την ημερομηνία λήξης ενός φαρμάκου στη διεύθυνση και κατόπιν να επικοινωνήσει με το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Κατερίνης και να ζητήσει αυτό που χρειάζεται ([email protected] και τηλεφωνικά στο 697 33 80 700). Στη συνέχεια το φάρμακο του αποστέλλεται μέσω ΚΤΕΛ.
«Πρόκειται για ένα πολύ απλό διαδικτυακό εργαλείο που μπορεί να το φτιάξει ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής πληροφορικής. Μου πήρε μόλις δύο απογεύματα να το κάνω. Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο δεν το κάναμε για να υποκαταστήσουμε την πολιτεία. Το κάναμε ως μια μορφή διαμαρτυρίας η οποία όμως έχει άμεσο όφελος για τον πολίτη που η πολιτεία τον αφήνει να πεθάνει. Στόχος μας είναι να κλείσουν όλα τα κοινωνικά ιατρεία. Απαιτούμε και παλεύουμε και για δωρεάν σύστημα υγείας. Με το εργαλείο αναζήτησης φαρμάκων ουσιαστικά “βάζουμε τα γυαλιά” στην πολιτεία που πληρώνει τόσα χρήματα σε συμβούλους και κανείς από αυτούς δεν σκέφτηκε να μεριμνήσει ώστε να φτιάξουν μια τέτοια εφαρμογή και στα δημόσια νοσοκομεία για να μη πηγαίνουν τα φάρμακα χαμένα» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας.
Με αφορμή μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσολακίδης στον περασμένο Δεκέμβριο σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της Κολωνίας, όπου εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο Αθλητικών Επιστημών ξεκίνησε μια πανευρωπαϊκή καμπάνια συλλογής αρχινημένων φαρμάκων μέσω της ιστοσελίδας http: //www.kikaf.org.
«Ήδη μέσα στις γιορτές γερμανοί πολίτες έστειλαν 500 κουτιά φάρμακα μαζί με ευχετήριες κάρτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους έλληνες ανασφάλιστους που τα έχουν ανάγκη. Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη των λαών. Αυτή τη στιγμή έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων 4.903 φάρμακα και υπάρχουν άλλες 3.000 τα οποία θα καταχωρηθούν», πρόσθεσε ο κ. Τσολακίδης.
Στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Κατερίνης παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 78 υγειονομικοί εκ των οποίων οι 40 είναι γιατροί, ενώ 40-50 εθελοντές ασχολούνται με τη διαλογή φαρμάκων τα οποία ταξινομούν με αλφαβητική σειρά. Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας και λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από 18:00 έως 21:00 στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης (τηλέφωνο 23510 39000), παρέχει υπηρεσίες και φάρμακα σε ανασφάλιστους πολίτες, σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που δεν έχουν εισόδημα, σε ασφαλισμένους της Πρόνοιας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο Κατερίνης καθώς και σε ασφαλισμένους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα.