«Ελληνικό αρχιπέλαγος έναντι 8,5 εκατ. ευρώ, διαβατήριο Μάλτας για ένα εκατ. ευρώ, πολωνικά κάστρα σε τιμή ευκαιρίας… καλωσορίσατε στο μεγάλο ευρωπαϊκό ξεπούλημα», γράφει η εφημερίδα Independent, σημειώνοντας πως για κάποιους η Ευρώπη της λιτότητας είναι η γη της ευκαιρίας: κάστρα, νησιά, υπηκοότητες, είναι όλα προς πώληση. Αλλά δεν είναι όλοι οι ντόπιοι χαρούμενοι.
«Για ένα πολίτη που δεν προέρχεται από την ΕΕ και έχει όνειρα για μια καλή ζωή και μερικά εκατομμύρια στην τράπεζα, το 2014 μπορεί να είναι μια πολύ καλή χρονιά», γράφει η εφημερίδα. «Πρώτον, αγοράζει υπηκοότητα Μάλτας και άρα διαβατήριο της ΕΕ, για 1,15 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια μπορεί να επιδεικνύει μια βίλα πρώην καρδιναλίου στην Ιταλία ως κύρια κατοικία. Για μια ανάσα ξεκούρασης, πωλούνται πολωνικά κάστρα. Και τι καλύτερο για το καλοκαίρι από ένα ελληνικό αρχιπέλαγος έναντι 8,5 εκατ. ευρώ;», καταλήγει.
Το ευρωπαϊκό ξεπούλημα, που άρχισε καθώς η οικονομική κρίση ανάγκασε τις κυβερνήσεις να βρουν καινοτόμους τρόπους να καλύψουν τις «τρύπες» στους προϋπολογισμούς τους, έφτασε σε νέα επίπεδα καθώς όλο και περισσότερα «ασημικά» βγαίνουν προς πώληση, σημειώνει ο Independent.
Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τους εξοργισμένους πολίτες σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να πουλά την ιστορία και τον πολιτισμό ενός έθνους.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει για την Ελλάδα την αγορά νησιών στο Ιόνιο- που βρίσκονταν ήδη σε ιδιωτικά χέρια- από τον Εμίρη του Κατάρ, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ. η αγορά θεωρήθηκε ευκαιρία για τον Εμίρη που, όπως λέγεται, φτιάχνει ένα πολυτελές καταφύγιο ξεκούρασης για τις τρεις συζύγους του και τα 24 παιδιά του.
Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν και στην Ιταλία αλλά και στην Πολωνία. Στη Μάλτα μπαίνει το θέμα της υπηκοότητας.
Όπως αναφέρει ο Independent, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν την υπηκοότητα σε αλλοδαπούς που επενδύουν μεγάλα ποσά στη χώρα, αλλά οι περισσότερες απαιτούν και λίγα χρόνια κατοικίας εκεί. Η Μάλτα ανακοίνωσε το Νοέμβριο ξεπέρασε το σκόπελο της κατοικίας και έθεσε ως προϋπόθεση την επένδυση των 650.000 ευρώ. Το σχέδιο πάγωσε αλλά πριν λίγο καιρό ξαναενεργοποιήθηκε με το κόστος να εκτοξεύεται στο 1,15 εκατ. ευρώ και τα 500 από αυτά να απαιτείται να επενδύονται σε ακίνητα, ομόλογα και μετοχές στο νησί.
Ακόμα κι αν ο αμφιλεγόμενος νόμος περάσει, πάντως, οι μελλοντικοί υπήκοοι Μάλτας θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, πριν αγοράσουν το όνειρο της ευρωπαϊκής ζωής, πως το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τις υπηκοότητες αυτές εάν εκλεγεί.