Στο ζήτημα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε με τηλεοπτική του παρέμβαση ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Μάλιστα, ανέπτυξε και τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Αυτοί είναι οι εξής:
- η σταδιακή επαναφορά της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας,
- η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού,
- η προστασία του συστήματος υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε τυχόν τοπικές εξάρσεις.
Όσον αφορά τα σχολεία και τα παιδιά που έχουν στο σπίτι ευπαθείς ομάδες, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε: «Χρειάζεται μια διαδικασία διαχείρισης εκεί. Δεν είναι απαραίτητο ότι δεν θα πάνε στο σχολείο, μπορεί να γίνει και αντιστρόφως: τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ή να προστατευτούν με κάποιον τρόπο. Αυτό εξαρτάται από τις επιμέρους συνθήκες και δεν είναι το ίδιο για κάθε οικογένεια. Οπότε πρέπει να βρεθεί μια πρόνοια για αυτό το ζήτημα».
Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, με την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλους χώρους όπου θα υπάρχει πολύς κόσμος, ο κ. Παναγιωτακόπουλος υπογράμμισε μέσω του ΑΝΤ1 ότι «οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια τους και να φορούν μάσκες».
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Καμία οδηγία δεν μπορεί να αντικαταστήσει και να υποκαταστήσει την κοινή λογική, η οποία ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε αυτό το διάστημα. Η διαδικασία αποκλιμάκωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κανένα κρούσμα. Θα έχουμε μερικά κρούσματα και σε έναν βαθμό θα τα επιδιώξουμε κιόλας, για να δημιουργηθεί ανοσία. Αλλά, αυτό που θέλουμε, είναι να είναι ελεγχόμενος, να μην προσβληθούν οι ευπαθείς ομάδες και να μπορεί το σύστημα υγείας να τα αντιμετωπίσει».
Ο καθηγητής σημείωσε: «Η ίωση αυτή είναι περισσότερο ύπουλη, παρά φονική. Δεν έχει τεράστια θνητότητα, είναι γύρω στο 1-1,5%. Πότε είναι 1-1,5%; Όταν προστατεύεις τους ευπαθείς και όταν το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί. Άρα, το να διαχυθεί κλιμακωτά μέσα στην κοινωνία, είναι ένας μηχανισμός που πρέπει να τον έχουμε υπόψη μας και έτσι θα κινηθούν πολλές χώρες. Και το φορτίο του ιού είναι λίγο».
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε: «Σταδιακά πρέπει να γίνεται η άρση, για να μπορούμε να εκτιμήσουμε τι επίδραση είχε η άρση τους στην επιδημία. Το λογικό είναι το δεκαήμερο». Και ολοκλήρωσε με τη φράση ότι είμαστε σε μια αναστάσιμη περίοδο, αλλά ταυτοχρόνως και πιο δύσκολη.