Μάχες για την αποτροπή και ανατροπή των πολιτικών των Μνημονίων δίνουν οι εργαζόμενοι, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία προέδρων Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει του συλλαλητηρίου που οργανώνουν τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ – ΕΚΘ – ΕΔΟΘ), στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα Βενιζέλου, την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Τα Μνημόνια παράγουν ύφεση, λιτότητα, ανεργία και φτώχεια και θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία γιατί οι πολίτες έχουν ήδη χρεοκοπήσει», είπε ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και σημείωσε: «Οταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει το Μνημόνιο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Τι άλλαξε στις επιλογές της κυβέρνησης και δεν είναι και σήμερα κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα; Απολύτως τίποτε».
Για το συλλαλητήριο του Σαββάτου, ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης επεσήμανε ότι τα συνδικάτα κυνηγούν πολιτικές και όχι πρόσωπα. Γι’ αυτό θα γίνει το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ το πρωί και θα έχει φύγει, ενώ η πορεία που θα ακολουθήσει θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, που είναι το σύμβολο της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης διαμαρτυρήθηκε γιατί το ΕΚΘ “αποκλείστηκε” από τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με εκπροσώπους φορέων της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως είπε, η Β. Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία και οι εργαζόμενοι έχουν «χρεοκοπήσει».
Αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, χαρακτήρισε «έγκλημα» την εκκαθάριση εν λειτουργία και ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στον εισαγγελέα και θα ζητήσει να καταλογισθούν ποινικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων τόνισαν ότι η κατάσταση των εργαζομένων στη Β. Ελλάδα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο. Η ανεργία αυξήθηκε, πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αδυνατούν να παρέμβουν λόγω έλλειψης προσωπικού (σε πολλούς νομούς είναι δύο ή ένας) και υποδομής (δεν διαθέτουν αυτοκίνητα για να μετακινούνται και να κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις).
Με βάση τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων η ανεργία στη Β. Ελλάδα έχει ως εξής: Θεσσαλονίκη (πολεοδομικό συγκρότημα) 36%, Γιαννιτσά 56%, Δράμα 50%, Ροδόπη 46%, Σέρρες 42-46%, Ξάνθη 40%, Εβρος 40%, Κοζάνη 38%, Καστοριά 35-40%, Φλώρινα 38% (80% στους νέους), Βέροια 35-36%, Εδεσσα 35%, Χαλκιδική 35% τον χειμώνα και 20% το καλοκαίρι.