Το «Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO» έδωσε δυναμικό παρών στο 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Γεωπονικών Επιστημών με θέμα «18 ώρες για την Αειφορία στις Γεωπονικές Επιστήμες», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 9 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
To Συνέδριο ανέδειξε την Αειφορία ως μία νέα πραγματικότητα καθώς και στάση ζωής. Οι φοιτητές των Γεωπονικών Επιστημών εξέλαβαν την ολιστική εικόνα γύρω από την ευρύτερη έννοια της βιωσιμότητας και της αειφορίας και δημιουργήθηκαν μέσω workshops και θεματικών ομιλιών οι προϋποθέσεις για την απόκτηση γνώσεων σε θέματα που άπτονται της γεωπονίας και του αντίστοιχου επαγγελματικού τομέα.
Η MISKO, εκτός από την παρουσία της με τη Χρυσή Σειρά στις γαστρονομικές δημιουργίες που απόλαυσαν οι σύνεδροι το διήμερο, είχε και ενεργό ρόλο στις εργασίες του Συνεδρίου. Οι κ. Θεοφάνης Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου ΜISKO και ο κ. Κώστας Θεοχαρίδης, Υπεύθυνος Αγορών Σκληρού Σίτου MISKO, μοιράστηκαν με το κοινό τις σκέψεις τους και τους στόχους της MISKO με κεντρικό θέμα την «Αειφορική παραγωγή σκληρού Σίτου».
Η υποστήριξη του 2ου Πανελλήνιου Φοιτητικού Συνεδρίου Γεωπονικών Επιστημών από την MISKO ήταν μία μοναδική ευκαιρία για το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO να μοιραστεί με το φοιτητικό κοινό το όραμα και τους στόχους του που είναι μεταξύ άλλων, η συμβολή στην πράσινη γεωργική ανάπτυξη και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας κάτω από μια κοινή ομπρέλα «παραγωγής προϊόντων με τις λιγότερες αρνητικές εισροές για το περιβάλλον».
Αυτά επιτυγχάνονται μέσω της συνεργασίας του με εκπαιδευτικά ιδρύματα και νέους επιστήμονες του γεωργικού τομέα και τους παραγωγούς της πρώτης ύλης δηλαδή τη παραγωγική βάση της του αγρότες.
Τις δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος, δίνοντας έμφαση στην Αειφορική Παραγωγή, παρουσίασε ο κ. Θεοφάνης Γέμτος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η επιλογή κατάλληλου σπόρου, η ποιοτική λίπανση και η χρήση νέων καλλιεργητικών τεχνικών και τεχνολογιών, είναι κάποιες από τις βασικότερες κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας παραγωγός ώστε το τελικό προϊόν που θα φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή να είναι άρτιο αλλά και η καλλιέργεια επωφελής για τον ίδιο» και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO. Να δημιουργήσουμε μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούμε τις συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα».
Μιλώντας συνολικά για τη φιλοσοφία και τον τρόπο δράσης του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου που έχει θεσπίσει η MISKO, ο κ. Κώστας Θεοχαρίδης, ανέφερε ότι: «Επιδίωξή μας είναι τα προϊόντα μας να παράγονται με μεθόδους και τρόπους που θα προστατεύουν πάντα το περιβάλλον. Εξετάζουμε συνεχώς τον κύκλο ζωής του προϊόντος και επικεντρωνόμαστε στη βελτιστοποίηση της καλλιέργειας του σίτου και της αγροτικής παραγωγής, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ».