Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκάλεσαν καταγγελίες φορέων και χρηστών του λιμανιού του Πειραιά, ότι λόγω έλλειψης καυσίμων για τις πλοηγίδες του Πλοηγικού Σταθμού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, θα υπάρξει σύντομα αδυναμία παροχής υπηρεσιών πλοήγησης.
Ο υπουργός ζήτησε από τη Διεύθυνση της Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπουργείου να εξασφαλιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τουλάχιστον έως τέλος Αυγούστου, οι σχετικοί κωδικοί μέσω του TAXISnet για την εκταμίευση των χρημάτων για τα καύσιμα των δύο πλοηγίδων που είναι εν κινήσει αυτή την περίοδο, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια για την επισκευή των τριών πλοηγίδων που βρίσκονται σε ακινησία, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Αν και πολλοί φορείς του λιμανιού έχουν υποβάλει τις τελευταίες ώρες αιτήματα προς το υπουργείο Ναυτιλίας να δώσουν καύσιμα με αντάλλαγμα την απαλλαγή του αναλογούντος τέλους από τα πλοηγικά δικαιώματα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην περίπτωση που υπάρξει τελικά πρόβλημα με τις πλοηγίδες λόγω έλλειψης καυσίμων, έχει εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των πλοιάρχων πλοηγών με λάντζες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια με μίσθωμα, που φθάνει την ημέρα τα 2.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το κέρδος από το πλοηγικό δικαίωμα το οποίο πληρώνει κάθε πλοίο που μπαίνει στο λιμάνι του Πειραιά, ανέρχεται από 4.000 έως 4.500 ευρώ.
Πηγές από την Πλοηγική Υπηρεσία, κατήγγειλαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα με την εκταμίευση των χρημάτων στο υπουργείο Ναυτιλίας είναι συνεχές και πριν ακόμα αναλάβει ο νέος υπουργός. Τόνισαν επίσης ότι ενώ αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να υπάρχει δυναμικό 42 πλοηγών πλοιάρχων στην Πλοηγική Υπηρεσία Πειραιά, αυτή τη στιγμή η παροχή των πλοηγικών υπηρεσιών γίνεται από 26 πλοιάρχους με διπλοβάρδιες.
Σημειώνεται ότι η πλοηγική υπηρεσία δεν έχει επιβαρύνει ποτέ έως τώρα τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ έχει δικά της έσοδα και κεφάλαιο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πλοηγικής Υπηρεσίας, οι πλοηγοί οδηγούν κατ’ έτος μέσα και έξω από το λιμάνι του Πειραιά μόνο, περίπου 14.000 πλοία διαφόρων τύπων.
Για να γίνει κάποιος πλοίαρχος πλοηγός, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας, να έχει διατελέσει πλοίαρχος σε πλοία το λιγότερο επί τρία χρόνια, και να δώσει γραπτές και προφορικές εξετάσεις στο Κέντρο Επιμόρφωσης Σπουδαστών Εμπορικού Ναυτικού.
Οι πλοηγοί έχουν ήδη προτείνει προς το υπουργείο η υπηρεσία, έπειτα από οικονομικοτεχνικές μελέτες, να αναπτυχθεί και σε άλλα λιμάνια, όπως το Κατάκολο, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ζάκυνθος κα η Κεφαλονιά, προσκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Στην Πλοηγική Υπηρεσία υπηρετούν αυτή τη στιγμή 127 άτομα ενώ οι οργανικές ακάλυπτες θέσεις είναι 95. Έχει δε 13 σταθμούς σε όλη τη χώρα: Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Σύρο, Χαλκίδα, Ιτέα και Λαύριο.