Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, όπου πριν από λίγη ώρα έφτασαν άλλες 6 βάρκες με 243 μετανάστες.
Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Μόλις πριν από λίγο, αφίξεις στη Συκαμιά Περισσότερα: ΅https://www.politikalesvos.gr/alles-pente-varkes-eftasan-prin-apo-ligo-stis-aktes-tis-lesvoy/
Posted by Εφημερίδα Πολιτικά on Tuesday, October 1, 2019
Νωρίτερα σήμερα, πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν από τον καταυλισμό και ζητούν να φύγουν άμεσα από το «κολαστήριο», όπως το χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ.
Ανάμεσα στα συνθήματα που φωνάζουν είναι «απελευθερώστε μας από τη φυλακή της Μόριας». Οι πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν ακόμη να φύγουν άμεσα από το νησί, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.
Στον Πειραιά το πλοίο που μετέφερε 215 μετανάστες από τη Μόρια
Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα από τη Μόρια 215 μετανάστες με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος».
Οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και την Πελοπόννησο.
Από τη Μόρια αναμένονται να μεταφερθούν στο λιμάνι του Πειραιά κι άλλοι μετανάστες τις επόμενες ημέρες.
Μετά τα επεισόδια και την φωτιά, που στοίχισαν μία ζωή στον καταυλισμό στη Μόρια, οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν και πάλι τις διαδικασίες αποσυμφόρησης της ΜΚΟ που φιλοξενεί περισσότερους από 13.000 μετανάστες.
Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προωθεί η ελληνική κυβέρνηση
Η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού είναι μέσα στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και προσέθεσε ότι θα το επιδιώξει ο πρωθυπουργός και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17-18 Οκτωβρίου.
Εξήγησε ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, η συμμετοχή στη Σέγκεν σημαίνει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μέσα σε αυτά είναι ο δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία σε σχέση με το βάρος συνολικά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Προσέθεσε ακόμη ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία καλύτερη κατανομή.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες συντονισμένες δράσεις και λύσεις για ένα πρόβλημα που έχει αλλάξει μορφή από προσφυγικό σε μεταναστευτικό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι από το 2016 η Συμφωνία δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε και από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, «η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τους διακινητές και εμείς πρέπει να αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα πρέπει να ξαναδούμε τα περιθώρια που αφήνει η κοινή δήλωση», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που ανακοίνωσε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Πέτσας είπε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν, είναι μέτρο αποτροπής. Εξήγησε ότι δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν μπει παράνομα στη χώρα να έχουν το ίδιο καθεστώς με τους πρόσφυγες που δικαιούνται προστασίας.
Πάντα στο ίδιο θέμα, ο κ. Πέτσας είπε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει λίστα με τις ασφαλείς χώρες αναφορικά με την επιστροφή των προσφύγων. Η κατάρτιση της λίστας σχετίζεται με την αποτροπή των διακινητών. Άλλες χώρες της ΕΕ το έχουν πράξει, σύντομα η κυβέρνηση θα διαμορφώσει την δική της λίστα, αφού άλλωστε αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προσέθεσε. Επανέλαβε πάντως ότι το προσφυγικό έχει μεταλλαχθεί σε μεταναστευτικό πρόβλημα. «Δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτή είναι μία πολιτική που δεν μπορεί να σε πάει μακριά. Θέλουμε την κατανόηση των εταίρων στην ΕΕ για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου προβλήματος».
«Περιμένουμε απτές ενέργειες από την Τουρκία»
Μένοντας στο θέμα της Τουρκίας, μετά και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς περιμένουμε να δούμε απτές ενέργειες σε δύο πεδία: περιμένουμε οι ροές να μειωθούν. Είχαμε αυξημένες ροές τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες, μετά την συνάντηση της Νέας Υόρκης, φαίνεται μία κάμψη ελπίζουμε να παγιωθεί».
Στο δεύτερο πεδίο, προσέθεσε, πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες σε θάλασσα και ΑΟΖ της Κύπρου όπως και οι παρεμβάσεις στη συζήτηση των δύο κοινοτήτων, (όπως οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια), έτσι ώστε αυτές να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Οι αφίξεις στην Ελλάδα ήταν τον Σεπτέμβριο οι περισσότερες από το 2016
Να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».
Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.
Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.