Έχουν περάσει 11 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου, από τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου του 2008, οπότε και βρέθηκε κατακρεουργημένος στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι.
Οι λεπτομέρειες από το βίαιο έγκλημα, που αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα. Ο ζεν πρεμιέ εντοπίστηκε κατασφαγμένος με 21 μαχαιριές μέσα στο διαμέρισμά του, χωρίς να υπάρχουν ίχνη διάρρηξης. Μετά από περίπου 40 ημέρες και ενδελεχή αστυνομική έρευνα, συνελήφθη ο δράστης. Ο Γεωργιανός Νταβίντ Μουρτινέλι εν τέλει καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.
Ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης, συνήγορος της οικογένειας του ηθοποιού, μίλησε στο Star.gr για το τραγικό περιστατικό και τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Νίκου Σεργιανόπουλου.
Ο κ. Στεφανάκης αναφέρθηκε αρχικά στον καταδικασμένο για τη δολοφονία του ηθοποιού και τις αιτίες που διέπραξε το έγκλημα.
«Αυτή είναι μια απάντηση που πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ο οποίος ποτέ δεν ήταν ειλικρινής και γι’ αυτό έχει αυτή την ποινή που του αξίζει. Ποτέ δεν είπε οτιδήποτε άλλο, έδωσε μια εκδοχή των πραγμάτων η οποία δεν έστεκε και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη».
Ο δικηγόρος μίλησε και για τους ισχυρισμούς του Γεωργιανού, ο οποίος δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας, καθώς ο ηθοποιός απείλησε τη ζωή του: «Ήταν απολύτως αδύνατον να είχε απειλήσει κανέναν άνθρωπο ο Νίκος. Αυτό ήταν πολύ σαφές από όλη την πορεία της ζωής του. Συνεπώς όλοι οι ισχυρισμοί που τότε έλεγε ο κατηγορούμενος ξέραμε ότι δεν στέκουν. Είχαμε ένα πάρα πολύ βίαιο έγκλημα και τελικό χτύπημα σφαγής. Σαν αυτό που βλέπουμε στις ταινίες πολλές φορές. Οπότε είχαμε μια υπέρμετρη βιαιότητα.
Τώρα γιατί ένας άνθρωπος καλοσυνάτος όπως ο Νίκος κατεσφάγη από έναν άνθρωπο ο οποίος γνώριζε πολεμικές τέχνες, αν θυμάμαι είχε ειδικές γνώσεις στο τζούντο; Οπότε οποιαδήποτε απειλή μπορούσε ευκόλως να την εξουδετερώσει, χωρίς να φτάσει σε ένα τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα.
Θέλω να θυμηθούμε λίγο τα χαρακτηριστικά του κατηγορουμένου. Πήρε το κινητό του Νίκου και επικοινωνούσε με τη γυναίκα του και τα παιδιά του στη Γεωργία. Βάσει του κινητού αυτού συνελήφθη, γιατί το ενεργοποίησε με την κάρτα και έτσι μπόρεσαν και τον βρήκαν. Πρέπει να καταλάβουμε για τι ποιότητα ανθρώπου μιλάμε».
Από καταθέσεις προέκυψε ότι το μοιραίο βράδυ δεν ήταν το πρώτο που είχαν συναντηθεί. Ο κ. Στεφανάκης είπε σχετικά:
«Αν θυμάμαι καλά ή ένα ή δύο βράδια πριν είχαν συναντηθεί πάλι. Ήταν πολύ συγκεκριμένος ο σκοπός της συνάντησής τους. Δεν χρειάζεται να μπούμε στις λεπτομέρειες αυτές. Έχουμε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τη ζωή του. Η προσωπική του ζωή είναι δική του και έχει κάθε δικαίωμα να την περνάει όπως θέλει».
Μετά τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου, υπήρξε συζήτηση για τη χρήση ναρκωτικών, καθώς ο δράστης ισχυρίστηκε ότι ήταν υπό την επήρεια ουσιών.
«Δεν είχαν κάνει και οι δύο χρήση. Ο δράστης συνελήφθη 40 μέρες αργότερα. Ο λόγος που παραδέχθηκε τη χρήση ναρκωτικών, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε, ήταν ακριβώς για να έχει ελαφρυντικό. Υπήρχε το καλαμάκι με το οποίο φέρεται να έχουν κάνει χρήση και οι δύο και το οποίο δεν είχε DNA δικό του. Εκεί αποδείχθηκε ότι είχε κάνει χρήση ο ένας από τους δύο».
Ο δικηγόρος της οικογένειας μίλησε και για τους «δαίμονες» που βασάνιζαν τον Νίκο Σεργιανόπουλο στην προσωπική του ζωή.
«Έχουμε ένα φαινόμενο Ταχτσή εδώ, έχουμε ένα αυτομαστίγωμα. Δηλαδή έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος τα έχει όλα και ταυτόχρονα δεν αποδέχεται τον εαυτό του. Η προσωπική ζωή του Νίκου δεν εξηγείται με αυτό τον βηματισμό, είναι πολύ βαθύτερο το θέμα και αφορά μια δική του διαδρομή, μια δική του αποδοχή και κατά πόσο ήταν αποδεκτός και οικογενειακά και σε όλο το κομμάτι αυτό. Είναι ένας τρόπος δικιάς του τιμωρίας. Το κομμάτι αυτό δεν έχει να κάνει με ηδονή ή ικανοποίηση, είναι πολύ βαθύτερο. Έχει να κάνει με ένα αντίθετο κομμάτι, με αυτομαστίγωση και αυτοταπείνωση».
Μέσα σε 5 χρόνια ξεκληρίστηκε η οικογένεια του Νίκου Σεργιανόπουλου. Ποιον ρόλο έπαιξε ο χαμός του ηθοποιού;
«Νομίζω ότι όλοι σημαδεύτηκαν από αυτή την ιστορία. Ήταν πολύ ισχυρός ο δεσμός που είχε με την αδερφή του. Το δράμα αυτής της οικογένειας είναι ανεπανάληπτο. Κάθε διαδρομή αυτής της περιόδου που έχουμε τα δικαστήρια, πέθαινε ένας άνθρωπος της οικογένειας. Πέθανε η αδερφή του, πέθανε ο γαμπρός του. Πέθανε η μάνα του. Οι θάνατοι αυτοί συνέβαιναν κάθε φορά πριν από δικαστήριο. Δεν έχουμε έναν θάνατο, έχουμε ουσιαστικά τέσσερις θανάτους. Ο άνθρωπος αυτός δεν σκότωσε τον Νίκο, σκότωσε τέσσερις ανθρώπους» είπε ο κ. Στεφανάκης.
Ο δικηγόρος αναφέρθηκε και στον τρόπο που θα ήθελε να θυμάται ο κόσμος τον Νίκο Σεργιανόπουλο:
«Η πραγματικότητα του Νίκου ήταν πολύ φωτεινή. Η εσωτερική πραγματικότητα ήταν πολύ σκοτεινή. Εγώ θέλω έτσι να τον θυμόμαστε. Σαν έναν άνθρωπο που άξιζε όλη αυτή την αγάπη, όλη αυτή η καλοσύνη που αυτός έβγαζε. Βοηθούσε πολύ κόσμο, χωρίς ποτέ να επιδιώκει να μαθευτεί. Ένας άνθρωπος που είχε πάρα πολύ καλές πλευρές και ένας άνθρωπος που δυστυχώς βασανιζόταν από τις δικές του Ερινύες».