Αδελφοποιήθηκαν, για ιστορικούς λόγους, οι δήμοι Άργους – Μυκηνών και Βέροιας (Βεργίνας), με απόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων.

Στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δήμων, πολυπληθής αντιπροσωπεία του δήμου Άργους – Μυκηνών με επικεφαλής τον δήμαρχο, Δημήτρη Καμπόσο, θα επισκεφθούν τον δήμο Βέροιας, για την πρώτη συνάντηση ως αδελφοποιημένες πόλεις.

Η άφιξη της αντιπροσωπείας μαζί με μαθητές της 3ης Λυκείου, που βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια της πολυήμερης εκδρομής τους στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, έχει προγραμματισθεί για αύριο Τρίτη, 5 Μαρτίου, στις 11:30.

Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο της Βέροιας, ο κ. Καμπόσος σημειώνει πως οι δύο δήμοι έχουν τη σπουδαία τύχη να κατοικούν σε περιοχές, που καθόρισαν την ιστορία και τον πολιτισμό του έθνους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τόσο στον δήμο Βέροιας, όσο και σ΄εκείνον Άργους – Μυκηνών ανήκουν διοικητικά δύο παγκοσμίου ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι, αυτοί της Βεργίνας και των Μυκηνών και πολλοί άλλοι. Εξάλλου, οι κοινοί πρόγονοι αποτέλεσαν τη βάση μιας πανάρχαιας συγγένειας.

Ηρόδοτος, Πλούταρχος, Αρριανός και άλλοι μαρτυρούν για τους Μακεδόνες, που έλκουν την καταγωγή τους από το Άργος, ενώ ο αυτοκράτορας Ιουλιανός εκφράζει την εκτίμηση που τρέφει για την πόλη του Άργους λέγοντας: «Υπέρ της των Αργείων πόλεως πολλά μεν αν τις ειπείν έχοι σεμνύνειν αυτήν εθέλων, παλαιά και νέα πράγματα… Αλλά δή και τα τοσαύτα περί τους Πέρσας υπό των Μακεδόνων γενόμενα ταύτη προσήκειν τη πόλει δικαίως αν τις υπολάβοι… Φιλίππου τε γάρ και Αλεξάνδρου των πάνυ των προγόνων πατρίς ην αύτη».

Ο Δημήτρης Καμπόσος επισημαίνει: «Θεωρούμε τιμή αυτή τη συγγένεια και θέλουμε να τη ζωντανέψουμε -στα πλαίσια μιας αδελφοποίησης- καλλιεργώντας τις σχέσεις ανάμεσα στους δήμους μας, με κάθε δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς μας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες να γνωρίσουν πιο ουσιαστικά και μέσα από φιλικές σχέσεις τους κατοίκους των δύο περιοχών κι ακόμα δημιουργώντας προϋποθέσεις για πολιτιστικές, τουριστικές, εμπορικές δραστηριότητες και ανταλλαγές τεχνογνωσίας».