Στο τέλος του 2019 θα ξεκινήσει η αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστη η φετινή τους παραγωγή από το χαλάζι που έπεσε στο «πέταλο» Πέλλας-Ημαθίας στα μέσα Απριλίου, ενώ με την κατάθεση των δηλώσεων καλλιέργειας τη νέα χρονιά, θα εφαρμοστούν και οι πρώτες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος χρονολογείται το 1987.
Στις αποζημιώσεις των αγορών, αλλά και σε άλλα ζητήματα, που αφορούν τους εργάτες γης, την εκπαίδευση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και τον εξοπλισμό τους με εργαλεία νέας τεχνολογίας, όπως και την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Βέροια, που έγινε με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του, από σήμερα, στις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας και Πιερίας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, διευκρίνισε ότι η εκτιμητική διαδικασία στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι στα μέσα Απριλίου ξεκίνησε, πρόσθεσε ότι εντός της εβδομάδας το υποκατάστημα του οργανισμού στη Βέροια θα ενισχυθεί με επιπλέον 40 εκτιμητές και γνωστοποίησε ότι τα πορίσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Όπως επισήμανε, συνολικά έγιναν 70 αναγγελίες και κατατέθηκαν 2.800 δηλώσεις ζημιάς που αφορούν σε περισσότερα από 6.000 αγροτεμάχια στην περιοχή.
Σχετικά με το θέμα του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, λαμβανομένης υπόψη και της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται ολοένα και πιο ορατές και έντονες, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε ότι η αναλογιστική μελέτη για την αλλαγή του καταστατικού του οργανισμού ξεκίνησε και υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία διαφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του, αλλά και του πνεύματος αλληλεγγύης που τον διακατέχει.
«Ο ΕΛΓΑ είναι δίπλα στον αγρότη όποτε τον χρειάζεται, με αλληλέγγυο πνεύμα. Οι ιδιώτες που εισέρχονται στο χώρο ασφάλισης των παραγωγών και των καλλιεργειών τους έχουν ως στόχο το κέρδος εξ ορισμού, και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι τους να το κατανοήσουν» επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης, προσθέτοντας «η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ πρέπει να γίνει με σοβαρότητα. Πρέπει να αναπροσαρμοστούν ασφάλιστρα και καλύψεις και εμείς ήδη έχουμε προτείνει και την προαιρετική κάλυψη. Ολα αυτά δεν γίνονται στο πόδι. Η αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού άργησε 30 χρόνια, ας αργήσει και ένα εξάμηνο ακόμη, αλλά να γίνει σωστή δουλειά που θα αφορά σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ συμπλήρωσε ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα «έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που γίνεται για την αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού και εκτιμώ ότι με την κατάθεση των δηλώσεων καλλιεργειών το νέο έτος, θα εφαρμοστούν και οι πρώτες αλλαγές που προωθούμε».