Την άμεση ανάκληση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», ζήτησε εκ νέου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία έχει εξαγγείλει προειδοποιητική 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 31/01 έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου 02/02.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και των Αρχιθαλαμηπόλων Θαλαμηπόλων, στις ομιλίες τους είπαν ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις και να μην κάνουν βήμα πίσω, όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους στα εργασιακά.
Υπογράμμισαν, επίσης, ότι έχουν τη στήριξη των αγροτών της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίοι τους δήλωσαν ότι κατανοούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «αιτία πολέμου» για τη ναυτεργασία και ζήτησε άμεσα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καθώς και την παρέμβαση του υπουργείου, για εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται από πλοιοκτήτριες εταιρείες σε ναυτικούς της ακτοπλοΐας.
Σύμφωνα με τα ναυτεργατικά σωματεία, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επίσχεση εργασίας από Έλληνες ναυτικούς, σε επτά πλοία της ακτοπλοΐας, ενώ οι απλήρωτες οφειλές φθάνουν έως και τους 7 μήνες.
Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας έχει δοθεί ήδη στα κόμματα της συγκυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχουν διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή.
Μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ενδεχόμενο επίταξής τους από την κυβέρνηση, είπαν ότι έχουν δοκιμαστεί από το συγκεκριμένο μέτρο στο παρελθόν, αλλά αυτό που θα πρέπει, όπως είπαν, να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.
Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη μορφή κυλιόμενων 48ωρων, κάτι όμως που θα πρέπει να αποφασίσει σε ψηφοφορία της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ την προσεχή Παρασκευή.
Στη διάρκεια της απεργίας, που θα είναι σε πανελλαδικό επίπεδο, θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σχεδόν σε όλα τα λιμάνια, ενώ την Πέμπτη στις 10:30 θα γίνει συγκέντρωση έξω από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Άγιο Διονύσιο.
Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΝΟ είναι το εξής:
– Άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου
– Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς
– Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων
– Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας
– Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας
– Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε
– Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.