Τα αεροδρόμια της Κρήτης σήκωσαν τον μεγαλύτερο όγκο της εισόδου των τουριστών στη χώρα μας με τους αριθμούς να είναι εντυπωσιακοί. Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και το αεροδρόμιο Χανίων «Γιάννης Δασκαλογιάννης» μεταφέρθηκαν συνολικά δυόμιση εκατομμύρια επισκέπτες.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, η Κρήτη για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται σε κυρίαρχο τουριστικό πυλώνα καθώς συγκέντρωσε σε ποσοστά, το 20% της συνολικής κίνησης. Συγκεκριμένα, το πρώτο εννεάμηνο του 2012 από το αεροδρόμιο Ηρακλείου μεταφέρθηκαν 1.855.787 επιβάτος, αριθμός μειωμένος πάντως σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 κατά 2,1 %. Ακόμα και έτσι όμως, το “Ν.Καζαντζάκης” είναι το δεύτερο αεροδρόμιο στη χώρα σε κίνηση μετά τα Σπάτα.
Το αεροδρόμιο Χανίων έρχεται έννατο στη σχετική λίστα με 603.611 επιβάτες και είναι από τα λίγα που έχουν θετικό πρόσημο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε σε ποσοστό 4,1%. Γενικότερα, σε επίπεδο χώρας, η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό το 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012 ήταν μειωμένη κατά 5,2%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις αφίξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων (αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό) που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (90%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012 μείωση που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το σύνολο των αφίξεων, ήτοι 5,2%, ενώ από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε μείωση 8,3%.

Σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Πολωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ σημαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,1%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,6%) και η Γαλλία (6,6%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική, ενώ αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από χώρες της Ασίας.